Едно от условията за съществуването на Реформаторския блок е консолидиране до единна формация с единно лидерство и единна програма. Това свое мнение изрази пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той сподели, че съжалява колегите си от блока, които в момента Борисов вика и ги мъмри един по един, а той не им е шеф. Ако блокът имал един лидер, независимо кой е той, в момента това нямало да се случва. "Само че те нямат техния лидер зад гърба си, който да му каже: "Абе, бай хуй", ти с кого се държиш така, бе? Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години", изригна Радан Кънев.

Според него лидерите на другите партии от блока сами са се поставили в тази роля да бъдат викани и мъмрени от Борисов. РБ няма един лидер, защото "тези множество лидери на блока искаха всеки да си управлява партийката и сега нямат гръб".

По думите на Радан Кънев техните партии не желаели да бъдат унижавани по такъв начин, тъй като били достойни хора. Той попита какво е седесар в България и даде отговор - човек, който през 89-та и 90-та година се е изправял срещу подобни похвати на властта.

Борисов е слаб лидер, Цветанов го смачка, категоричен Радан Кънев

Борисов е слаб лидер, Цветанов го смачка, категоричен Радан Кънев

Всеки, който отидел на балотаж срещу Цачева, щял да я бие

Малко по-късно Радан Кънев използва социалната мрежа Фейсбук, за да се извини на зрителите на Нова ТВ и на водещия Виктор Николаев. Той изрично подчертава, че искрените му извинения са само към тях. Отчита, че е използвал по неподходящо време в национален ефир нецензурния израз "байхуй" и уточнява, че според него се пише слято.

Радан Кънев е категоричен, че съжалява за израза, но не и за смисъла.

Кънев споделя, че е израсъл през 90-те години и от опит бил дълбоко убеден, че на мутренско нахалство не бива да се отговаря с обръщане на другата страна. "Знам, че има момент, в който културните хора трябва да отговорят на удара с удар, на гаврата - с шамар, на рекета - със сила. В името на достойнството си, на семействата и децата си", обяснява Радан Кънев.

Той допълва, че това не оправдава използването на нецензурни думи в сутрешния ефир, дори и като творческа препратка към творчеството на Ицо Хазарта. Все пак, пред децата си не винаги говорим това, което мислим, коментира още Кънев.

Думите на Радан Кънев към Борисов "взривиха" социалната мрежа фейсбук. Изразът му ""Абе, бай хуй", ти с кого се държиш така, бе?" е широко коментиран от граждани, журналисти и политици.

Лидерът на "Десните" Илко Семерджиев коментира: "Радан Кънев стигна дотам да нарече премиера Борисов "бай Хуй" в една национална телевизия. Сега, да му вика "мутра" има резон предвид силовото минало на Борисов и авторитарното му управление, но при положение, че собственият ти кандидат се прави на джедай Трайчо, при това със "силата" да бъде свободен, вече отива отвъд идиотизма"

Граждани коментират, че няма нищо чудно, тъй като ценностите са безвъзвратно загубени - мутри, чалга, Биг Брадър. 

Ето и няколко от коментарите във фейсбук:

- СПОРЕД ТЪЛКОВНИЯ НИ РЕЧНИК "БАЙ" СЕ ИЗПОЛЗВА: Само в съчетание с мъжко собствено име — за свойско назоваване на по-възрастен мъж или в обръщение към него вм. официалното господин: бате (във 2 знач.). Бай Иван. Бай Марине!БАЙ Х**

- Страхотно е да паднеш под нивото на Борисов като изказ.

- Какво се учудвате? Мутри, чалга," Big Brother". Какъвто им езикът, такова им и управлението. Като погледнеш разни коментари във ФБ, такава и по-голямата част от народа. Тъжно. Безвъзвратно загубени ценности!

- Думите му бяха - " Кой си ти бе , бай Хуй !? " - Бас, че Боко е изпил двойно хапче за кръвно щото Радан му е слабост и го следи ...

- Цялата им работа е търкулнало се гърнето - намерило си похлупака. Радан ту е под шлифера, ту лае ако го ритнат навън.

- Оффф, простотията като кацне веднъж на езика на един, обладава целиОТ политически организъм... Сега ми стана ясно що казват, че всинца сме се очервили, от изчервяването ще да е.