179 нарушения в организацията и дейността на 86 проверени плажа са установили контролните органи от МРРБ.

Направена е внезапна проверка на концесионните договори и най-честите нарушения, на които са се натъкнали проверяващите, са свързани с водно-спасителната дейност.Проверени са 29 концесионирани плажа и три под наем на Северното Черноморие и 31 концесионирани и 23 под наем на Южното Черноморие.

От министерството подчертаха, че проверките ще продължат през целия сезон.

От установените общо 179 нарушения 31 са съществени. 3 плажа нямат спасителна дейност, съобщи Милен Топалов - директор на дирекция „Концесии" в МРРБ и уточни, че това са „Бяла централен 1", Бяла 4" и Созопол запад. 11 от проверените плажове са със съществени пропуски, съобщи още Топалов и посочи като пример „Шкорпиловци север". Там няма достатъчно спасители и няма медицинско обслужване.

От министерството изтъкнаха, че при предишна проверка е имало 76 неохраняеми плажа, докато сега неохраняемите плажове са 65. Като друг позитивен знак от МРРБ изтъкнаха, че намаляват съществените нарушения.

Съставени са актове за нарушенията. Предстои и издаване на наказателни постановления от МРРБ за плажовете, на които е установено, че е затруднен свободният достъп. Като примери бяха посочени Ривиера заради оградата откъм Златни пясъци, а също и Русалка.

Според проверяващите високите санкции дават резултат. Миналата година е имало отправени предупреждения и наложени големи санкции, а тази година е установено, че нарушенията са отстранени. Става въпрос за Албена и Златни пясъци, които вече са в много добро състояние, изтъкнаха от регионалното министерство.

Като примери за плажове в много добро състояние се посочиха освен Албена и Златни пясъци, Слънчев бряг център, Ривиера, Дюни, Елените и други.

За констатираните нарушения и пропуск при проверките на плажовете са дадени предписания и се очаква да бъдат отстранени в съответния срок по концесионните договори.

От министерството припомниха, че размерът на санкциите варира и че стига до 80-90 000 лева. Ако се установят системни нарушения, договорите за наем ще бъдат прекратявани, предупреди Топалов и отбеляза, че миналата година са били прекратени 7 концесионни договора.