Външният ни министър Младенов обяви, че е крайно време да се престане с епистоларния жанр на общуване между България и Македония.

Припомняме, напоследък страната ни изпрати няколко официални писма до Скопие, в които се посочва позицията на България за обвързване на отношенията ни с Македония и подкрепата ни за членство на Скопие в ЕС.

Стана ясно, че вчера Младенов е разговарял със своя македонски колега Никола Попоски в Брюксел. Двамата министри ще разговарят днес по телефона, за да си честитят именните дни и да обсъдят диалога между София и Скопие.

Следващият етап вече включва конкретни преговори между двете страни по предложението, което България направи за подписване на договор за добросъседство и цялостна програма за развитие на двустранното ни сътрудничество.
Надяваме се, че на края на този преговорен процес ще може не само да имаме един документ, който да е добър и за двете страни, а ще имаме и една подобрена атмосфера, в която да се решават всички открити въпроси, коментира първият ни дипломат.

Младенов се срещна в София с главния преговарящ на Черна Гора с ЕС Александър Пейович, пред когото заяви, че България ще оказва много сериозна подкрепа на Черна Гора по време на преговорите за присъединяване на Подгорица към ЕС. Страната ни е готова да помага с експерти на Черна Гора обяви външният ни министър Николай Младенов.