Кризите продължават, те не са овладени, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев пред Нова телевизия във връзка вноса на украинска земеделска продукция у нас, за който селскостопански производители се оплакват, че продължава и срива цените.

"При пшеницата и при зърнените култури според мен ще продължават не само този сезон", посочи той. Според Гечев ЕС не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения. По думите му спирането на вноса от Украйна е било временна мярка, но трябва да продължи, въпреки че не се очаква то да окаже влиянието, което браншът би искал.

Земеделският министър каза още, че голяма част от българската продукция е продадена, но все още имало и такава по складовете. Той отбеляза, че производители изчакват с надежда изкупните цени да се вдигнат.

Забраната на украинско зърно не решава проблема, призна Явор Гечев

Забраната на украинско зърно не решава проблема, призна Явор Гечев

Помощта от ЕК няма да е безвъзмездна, а срещу данни и доказателства

Явор Гечев призова Европейската комисия да създаде гаранционни фондове, за да могат да се изнася продукция и да се търсят нови пазари. Той счита средствата от Европа за недостатъчни, но все пак, по думите му, те всеки момент ще стигнат до производителите и фалити тази година няма да има. Ако тенденцията се запази, обаче, има такъв риск за следващата година, предупреди Гечев.

Във връзка с въпроса за цените и спекулата при хранителните продукти земеделският министър обяви, че сайтът, на който търговските веригите трябва да публикуват цени на основни стоки, дава отражение. Той уточни, че има спад в цената на слънчогледа, но при олиото не се наблюдава поевтиняване.

Производители: Високите цени са във висшата мода, при храните се печели от оборот

Производители: Високите цени са във висшата мода, при храните се печели от оборот

Картел трудно се доказва

Гечев познава избрания за негов наследник в проектокабинета на ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС Кирил Вътев и го смята за доблестен човек. Служебният земеделски министър очаква да има приемственост и предвижда да помогне на Вътев. "Няма да му е лесно. Ще намери една добре работеща система, добро наследство", заяви той. Явор Гечев призова наследника си да внимава с приятелите и да слуша себе си, а не съвети.

Ледовете се стопиха- ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС се разбраха за промени в Конституцията

Ледовете се стопиха- ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС се разбраха за промени в Конституцията

Денков връща изпълнен мандата на Радев в 11 часа в понеделник