Общинският съветник от БСП в СОС Георги Кадиев иска забрана за провеждането на ежегодния Луков марш на 16 февруари.
Той внася официално писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова да се забрани парада.
Кадиев се заканва да постави въпроса и на сесията на СОС в четвъртък.

"На 16 февруари за пореден път ще се състои Луков марш. Един псевдо патриотичен марш, нацистка демонстрация в чест на човека, създал българския вариант на Хитлерюгенд и станал един от основните проводници на фашизма у нас", коментира в профила си във Facebook Георги Кадиев.

"За съжаление това се случва с мълчаливото бездействие на МВР и Фандъкова, и с активното участие на колега общински съветник от ВМРО", подчертава той.

"Днес ще внеса официално писмо до Фандъкова с искане за забрана на парада и ще повдигна въпроса на сесията в четвъртък", обещава още общинският съветник.

Междувременно от Българския хелзинкски комитет в писмо до националния омбудсман също искат забрана на Луковмарш.

Обществото ни отново е изправено пред неподобаващата реалност, на столичните улици демонстративно да се чества фигура - емблема на българския нацизъм, от страна на необезпокоявани от българските власти неонацисти, пишат до Константин Пенчев от БХК.

Правозащитниците отбелязват, че Пенчев от една страна - по повод миналогодишния Луковмарш заявява позиция, по принцип, за „пълното разбиране на същността на проблема и решителното противодействие на проявите на езика на омразата" и против „безнаказаност и мълчаливо насърчаване на враждебната реч" а, същевременно, „парадоксално, отказвате да упражните в пълен обем правомощията си, под предлог „че в публикациите и материалите, свързани с подготовката на Луковмарш, не се съдържа пропаганда, която може да бъде определена като език на омразата.

Според БХК обаче забраната по отношение езика на омразата е вече престъпена със самото провеждане на Луковмарш.
Това престъпване е консумирано вече редица пъти - с всеки Луковмарш досега. Такова престъпване представлява, на собствено основание, и допустителството на това, категорични са от БХК.