"Алтернативата на онези, които се опитват да разделят е Движението за права и свободи! Алтернативата е толерантност и мир! Алтернативата е единство и заедност! Алтернативата е стабилност и сигурност! Алтернативата е Движение за права и свободи!".

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си към събралото се множество на площада в с. Крепча, област Търговище, съобщиха от пресцентъра на Движението. 

Днес там се проведе традиционният митинг-събор в по случай годишнината от мирните протести през 1989 г. в памет на жертвите на т. нар. "възродителен процес". На събитието присъстваха Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Филиз Хюсменова, зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер, Илхан Кючюк - евродепутат и председател на Младежко ДПС, народните представители Танер Али и Имрен Мехмедова, областният председател на ДПС Търговище Хамди Илязов, общинският председател на Младежко ДПС Търговище Гюрсел Хасанов, общински председатели и зам.-председатели на ДПС, кметове и общински съветници.

 

Карадайъ акцентира върху основните принципи на ДПС и призова присъстващите да ги отстояват "Никой не може нас да ни разделя и всеки един, който се опитва нас да ни разделя - той е наш враг и ние ще се борим против него. Нашата кауза, нашето верую е толерантност и мир стабилност и сигурност в страната, разбирателство със съседите, стабилност и мир в региона."

Той призова политическите опоненти да се извинят за лъжите си и категорично заяви, че Движението за права и свободи ще продължава да отстоява и защитава европейското и демократично развитие. В същото време, декларира той, ДПС никога не е било срещу Турция и следи с тревога процесите на разделение в турското общество, които показаха ясно резултатите от проведения референдум.

Председателят очерта и опасността от участието на националистите във властта, като нападна Валери Симеонов и Волен Сидеров за минали техни действия срещу мюсюлманите у нас. По думите му, не е вярно и че пожелалите да бъдат алтернатива на ДПС като Лютви Местан и Касим Дал са нови лица и предлагат нещо ново. 

"Движението за права и свободи сме призвани да защитим мира в нашата страна! Ние сме призвани да защитим стабилността на нашата страна да дадем сигурност на всички граждани в нашата страна и най-вече на мюсюлманите! Ние сме призвани да дадем сигурност и стабилност и в Региона.", убеден е той.