С възгласи "Червени боклуци", "Оставка", "Мафия" "Гоце в затвора", "Руски боклуци", "Продажник" и освирквания започна протестът на Да България и Демократи за силна България пред сградата на президентството в София. Те се обявиха против рестартирането на проекта АЕЦ "Белене" и изграждането на Южен поток.

Част от протестиращите развяха българското и европейското знаме, а други от тях носеха малки буренца, на които са изобразени сърп и чук.

Протестиращите считат, че възобновяването на този "опасен, икономически несъстоятелен и технологично остарял проект, зад което прозира двойна игра, скрепяваща управляващата коалиция и задкулисни отношения с БСП, е крайно вреден за българските геополитически, финансови и екологични интереси".

Иво Мирчев коментира за news.bg, че АБВ са проекция на руските интереси в България и затова подкрепят проектите за изграждане на АЕЦ "Белене" и Южен поток.

Припомняме, паралелно в центъра на София се провежда и протест, организиран от АБВ, в подкрепа на действията на правителството за рестарт на АЕЦ-а.

Без АЕЦ "Белене" сме на свещи, убеждават от АБВ

Без АЕЦ "Белене" сме на свещи, убеждават от АБВ

Необходима е гаранция на държавата за сигурността

По думите му позицията на "Да България" и "Демократи за силна България" е, че това са изключително вредни за България проекти. "АЕЦ "Белене" ще влоши външния ни дълг, абсолютно безсмислен проект, а освен това е надвиснала и ядрената опасност", каза Мирчев и допълни, че няма никаква полза от това да се изграждат тези проекти в България.

На въпрос как ще коментира думите на бившия председател на АБВ Георги Първанов, че изграждането на АЕЦ "Белене" и Южен поток, ще отворят нови 55 000 работни места, Мирчев изтъкна, че това са пълни глупости.

"Ние трябва да отваряме нови работни места в IT секторите например, но чрез изграждането на тези проекти външният ни дълг ще нарасне до 50% от Брутния ни вътрешен продукт", отсече той и подчерта още веднъж, че това е един безсмислен проект.

Протестиращите издигнаха редица лозунги и плакати. Някои от тях гласят: "Румен Петков е пикльо, лъже ви!", "АЕЦ Белене - руска рулетка", "АЕЦ Белене - тонове радиоактивни отпадъци за българските общини, "АЕЦ Белене - предателство" и др.

Припомняме, мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централата, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.