ДАТО остави в миналото тефтерчетата. Това стана ясно от първата пресконференция на председателя на агенцията, който ще се занимава със СРС-та и други техники Цветан Китов.

Той е доволен от доклада на ЕК в областта за прилагането на СРС-та. Като председател на ДАТО бих искал да благодаря на ЕК, че е отделила специално място в доклада си на мерките, предприети за гарантиране на законосъобразността при прилагане на СРС-та, подчерта той.

Според председателя на агенцията тези мерки са оценени положително от Брюксел. По думите му ЕК е оценила позитивно това, че СРС-тата не са на подчинението на вътрешния министър.

Създадена е нова организация при прилагане на СРС-та, каза още Цветан Китов. Документират се всички извършвани действия при подготовка, провеждане и приключване на прилагането на СРС-та, допълни той.
Въведени са регистри за контрол на използването на техническите средства и е оказан реда за съхранението им. Въведен е специален регистър за контрол на СРС-та, в който се въвеждат всички необходими данни за осъществяване на ефективен контрол по законосъобразното прилагане на СРС-та, обясни още Китов.

Регламентиран е редът за използване и съхранение на мобилната техника за контрол на GSM комуникациите. На всички такива автомобили са монтирани GPS системи.

Тефтерчетата са елиминирани, категоричен бе шефът на ДАТО. Има строг контрол и върху учебното подслушване.

В ДАТО функционира система за сигурност, която гарантира, че не са използвани, не се използват и няма да се използват нерегламентирани СРС-та, категоричен бе Цветан Китов.

Възстановена е повредената техника за подслушване, която „излезе на светло" по делото срещу Цветан Цветанов за нерегламентирано подслушване.
Припомняме, за да прикрие доказателствата за незаконно подслушване в МВР, служител от бившето СДОТО бе повредил апаратурата.
Сега тази апаратура, по думите на Цветан Китов, е в прокуратурата.

Комисия от трима души следи как се унищожават ненужните СРС-та. От 42,2 милиона лева бюджет на СДОТО през 2012-та 4 800 000 лв. са изхарчени за издръжка на агенцията. Останалите са били за заплати, стана ясно от думите на Цветан Китов.

Създава се лошо име на структурите, които прилагат законно СРС-та, подчерта още той. Амбицията му е чрез завишен контрол да докаже, че от ДАТО не изтичат записи. Имало много желаещи да работят в агенцията и към момента Китов няма кадрови проблеми.