Станимир Илчев Няма да има национална драма относно затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", прогнозира председателят на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност Станимир Илчев.

Илчев заяви това по повод на журналистически въпроси дали няма противоречие между решението на кабинета от 26 септември и взетото вчера решение на парламента за позицията на България относно АЕЦ "Козлодуй".

Позицията на НС развива, обогатява и конструктира позицията на правителството от миналата седмица, каза още Станимир Илчев. Според него в решението на парламента са казва същото, но по друг начин, което формулира хипотезата, свеждаща се до щастливо съвпадение на датата за приемането ни в ЕС с датата извеждане от експлоатация на блоковете.

Няма да има национална драма, ако едното стане на 31 декември 2006 г., а другото - в ранните часове на 1 януари 2007 г., каза още депутатът от мнозинството.

Попитан дали допуска възможност за вот на недоверие на правителството от страна на СДС, Илчев каза: Всичко допускам, тъй като българската политическа среда е богата по-скоро на изненади, отколкото на традиционно установени форми на диалогичност.

Относно поисканите от синята партия оставки на трима министри, Станимир Илчев заяви, че пилците се броят през есента, а в политически смисъл - оставките.