Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев призова лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) и техния общ кандидат за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер да осъдят "жалките" коментари на Силвио Берлускони по адрес на общия кандидат на ПЕС за председател на ЕК Мартин Шулц, съобщи пресцентърът на ПЕС.

Берлускони, който говори днес на представянето на предизборната кампания на своята партия, напомни за свой коментар отпреди 10 години, когато описа Мартин Шулц като "подходящ за ролята на надзирател в концентрационен лагер".
Този път Берлускони отиде още по-далеч като заяви, че „за германците концентрационните лагери никога не са съществували".

Станишев, който бе на откриването на предизборната кампания на социалистите в Румъния, заяви, че „тези коментари на Берлускони са обида за целия германски народ, а не само за Мартин Шулц".

„Нещо повече, те са циничен опит за отвличане на вниманието от истинските въпроси в изборите като нуждата от повече работни места и растеж в Европа", отбеляза Станишев.

Лидерът на ПЕС призова германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на ЕНП да се дистанцират от изказванията на Берлускони.

Берлускони подкрепи кандидатурата на Юнкер на конгреса на ЕНП в Дъблин през март.