България започва да се приема като болния човек на Европа. Това заяви бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев пред БНТ.

По думите му политиците се отказали от периферията - всеки говори на твърдите си избиратели. Когато няма политическа стабилност и управление, стои служебно правителство, което е легитимно по Конституция, но зад него не стоят партиите, посочи Станишев. Той призова партиите малко да оберат езика и да не се замерват със сигнали, компромати и негативно говорене.

"Езикът на кампанията трябва да бъде малко по-умерен, но да имат ясни позиции по ключови въпроси за България", настоя бившият премиер. Той обаче не е оптимист, че партиите ще могат да съставят правителство дори след поредните предсрочни избори на 2 април. В последните няколко години БСП губят позиция, посочи Станишев.

БСП се разбърза към избори и следващ опит за кабинет

БСП се разбърза към избори и следващ опит за кабинет

Вигенин нападна отказалите да се включат в "хубаво българско хоро" ПП

"БСП е доволна да бъде не първа или втора политическа сила, а на позицията, на която сме сега - пето място и форма на балансьор, както беше ДПС преди време. Като загубиш ключовата централна позиция, си изтласкан в периферията", изтъкна Сергей Станишев.

Той е съгласен с думите и твърденията на независимия депутат и бивш народен представител от БСП Явор Божанков, че социалистите все повече приличат на "Възраждане".

Станишев добави, че третият мандат за съставяне на правителство не бил добре изигран, като "червените" били готови да го дадат на ГЕРБ и да управляват заедно. БСП винаги е била партия, която е консенсусна, но сега тръгна да се бори срещу националисти и конституционалисти на техен терен. Когато тръгнеш да се състезаваш с други на техен терен, винаги губиш. Сега предстои пореден тест пред БСП, който да не е последен като възможност - конгресът на партията на 11 февруари, посочи Станишев.

Според него без промяна в БСП не може да се възстанови доверието към партията. Без силна левица не може да има нормална, демократична и социална България, каза Станишев. Той няма лични свръхамбиции отново да е лидер на БСП, но продължава да вярва, че политиката е да се върши нещо добро.

Нинова връща неизпълнен третия мандат за трети път

Нинова връща неизпълнен третия мандат за трети път

Това ще се случи в понеделник