Повече от два часа и половина продължи първото заседание на новия Съвет по сигурност след парламентарните избори.

Няма непосредствени външни заплахи за страната, заяви след заседанието министър-председателят Сергей Станишев. Той обясни, че анализът на потенциалните външни заплахи за България е бил сред основните теми на дискусията.

Отчитаме обстоятелството, че България е част от глобалния свят, когато се променят рисковете от непосредствена заплаха, подчерта премиерът.

Съветът по сигурността е отчел, че асиметричните заплахи за всяка страна са тероризмът, прането на пари, трафикът на хора и други.

Ето защо е било взето решение до декември месец тази година да се предложат стратегически мерки за превенция от асиметричните заплахи.

На днешното заседание е направен и анализ на вътрешната сигурност на страната.

Гражданите не се чувстват достатъчно защитени от МВР, подчерта премиерът Станишев.

Той заяви, че е необходимо вътрешното министерство да положи допълнителни усилия за осигуряване сигурността на гражданите.

Според него тези усилия трябва да се съсредоточат в по-големите градове, където е по-голяма и престъпността.

Станишев допълни, че е необходимо по-масирано полицейско присъствие по улиците, както и да се оборудва МВР с нови превозни средства с GPS-системи.

Според него е необходимо да се установи външно наблюдение на ключовите обекти в големите градове. Корупцията и организираната престъпност са голяма заплаха както за обществото, така и за европейската интеграция на страната ни, категоричен бе Станишев.

Той обяви, че засега се планират две заседания на съвета по сигурността до края на годината: едното в началото на ноември, а другото – в началото на декември.

Премиерът подчерта още, че е важно да се преодолее некоординираността в работата на всички ведомства, както и че акцент в дейността на МВР трябва да е сигурността по границите ни.

Станишев заяви, че всяка модернизация изисква сериозни ресурси, които - по думите му, ще се държат в рамките на съществуващия бюджет, тъй като процедурите по осигуряването на средствата по европейските фондове са много мудни.