Лидерът на „Атака" Волен Сидеров следва свой собствен сценарий, защото не иска да участва в този на Бойко Борисов.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред bTV, допълвайки, че бившият премиер е разбил и смачкал партията на Сидеров за благодарност, че правителството ГЕРБ е било избрано с подкрепата на „Атака".

Станишев поясни, че лидерът на "Атака" е направил единственото възможно в създалата се ситуация, „защото промяната трябва да се случи в страната". Той категорично отрече да са правени някакви договорки с партия "Атака".

Лидерът на социалистите отрече да е „архитект" на кабинета „Орешарски" и че е изграден от самите граждани.

Председтелят на БСП напомни, че две трети от хората на изборите гласуваха против статуквото, против управлението на ГЕРБ и казаха, че искат промяна. „БСП показа, че чува гласа на хората, които протестираха. Показахме, че действително се стремим към реална промяна. Аз не се боря за власт. Имам кауза - да се реализира промяна, да се възстанови демократичната държавност", подчерта Станишев.

Очаквам от министрите не политически решения, а работа за хората. Българите трябва да почувстват, че държавата мисли за тях. Трябва да има правителство на разума, вместо популизъм, правителство, което да върши работа, вместо да се хвали, обясни той.

За първи път има програмно правителство с ясни ангажименти и те се изпълняват от първото заседание на Министерски съвет. Правителството обяви спешните си мерки. Първата е увеличаване на парите за отглеждане на деца до 2 г. Управлението на Бойко Борисов замрази всички социални плащания", заяви Станишев с уговорката, че „това не са хвалби".

"Никога не съм имал тайни договорки с ГЕРБ или с лидера на ГЕРБ. Затова съм щастлив човек - никога не съм си правил илюзии за характера на това управлрение", каза лидерът на БСП.

Той изтъкна, че все повече истини за управлението на Борисов започват да излизат наяве - за мачкането, за рекета, за подслушването, за дефицита в бюджета, за реалното състояние на държавата.

Станишев разказа, че при пътуването си до Брюксел в самолета при него е дошъл бизнесмен, който му е разказал как е бил рекетиран. „Помолих финансовият министър да разпореди проверка. За тази практика са ми разказвали десетки и стотици хора. Този модел трябва да спре", категоричен беше Станишев.

Той се похвали още с това, че 52 души от групата на „Коалиция за България" за пръв път влизат в парламента. Станишев призна, че е препоръчал и е доволен от избора на Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин и Ангел Найденов за министри в новия кабинет.

„Червеният" лидер оправда факта, че премиерът Пламен Орешарски обърка името на един от министрите, с това, че не е имал време да „наизусти" имената.

Никой не се съмнява в професионализма на Цветлин Йовчев. За първи път вътрешният министър е професионалист, а не политическа фигура. Това е ясен знак да се прекъсне патризирането на МВР", каза още Станишев.