Голямата новина от днес - избирането на Барак Обама за президент на САЩ, според коментара на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев показва мащабността на промените в света в търсенето на нещо ново.

„Днешният свят, включително финансовата криза, която разтърси глобалната икономика, поставя нови въпроси и тези въпроси дават нов шанс на лявото, на социалното, на прогресивното в света", каза Станишев и призова съпартийците си: „Да дадем нашите отговори на въпросите, които вълнуват хората навсякъде по света".

Той подчерта, че това е голямо предизвикателство за българските социалисти и че на предстоящия 47-ми конгрес на партията те трябва да дадат отговори на своите въпроси.

Станишев каза, че очаква на конгреса БСП да каже на финала на управлението, което има ключова роля, какво от предизборните ангажименти не е изпълнила, както и да бъде ясно заявено кои са българските социалисти, какво ги различава от другите политически сили, как отстояват ценностите си и коя е визията на БСП за през следващите десетилетия.

Станишев подчерта, че лявото винаги е било основано на ценности и че е важно да бъдат въплъщавани в реалната среда.
Има още много какво да се направи, отбеляза Станишев. Той припомни, че е много важно с какъв хъс БСП отива на парламентарни избори.

„Трябва да покажем, че сме силна политическа организация, способна да се мобилизира в една трудна битка, която ни предстои срещу безкрайно агресивната опозиция, която използва всякакви средства с една единствена цел - да се добере до властта, за да разпределя облагите от управлението, а не да решава проблемите на хората", каза на съпартийците си Станишев.

По думите му, най-важния въпрос, на който трябва да се отговори на конгреса, е какво може да даде БСП на страната и на хората в България в реалната политика. След членството в ЕС действително има още по-високи очаквания от държавата и е необходимо въвеждане на европейски ред и стандарти, подчерта Станишев.

Той добави във връзка с финансовата криза и променената конюнктура, че става по-трудно и че трябва да се гледа реалистично на новите предизвикателства.

Той е категоричен, че трябва да продължи ускореното икономическо развитие на страната, защото трябва да бъдат догонени нивата на доходи и качеството на живот на развитите европейски страни.