Вчера в 17,30 часа БСП-лидерът Сергей Станишев е внесъл молба в деловодството на парламента за освобождаването му като народен представител.

Станишев абдикира и бяга в чужбина, изумен Първанов
Още...

Това потвърдиха официално от Народното събрание.

По-късно на брифинг на "Позитано" Станишев разясни защо се отказва от мястото си в Народното събрание.

„Оглавих европейската листа на БСП като знак на отговорност, а не заради намерение да ставам евродепутат. Новата роля е продиктувана от новата ситуация в страната след европейските избори", обясни Станишев.

Социалистът е уверен, че на следващите избори именно БСП ще бъде „лицето на обновлението" в политиката.

„Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП", заяви социалистът, като допълни, че БСП има нужда от промяна и нова енергия. Политиката има нужда от обновление и аз съм убеден, че силата на обновлението ще дойде от БСП, коментира още той.

Станишев е предложил Атанас Мерджанов за председател на ПГ на БСП.

Станишев призна, че социалистите в Европа не са успели да постигнат убедителна победа. „Останахме втора политическа сила след ЕНП и това означава, че няма да можем да налагаме леви политики в Европа, а ще трябва да ги отвоюваме в трудни преговори с ЕНП", коментира Станишев.

Станишев открои десет основни приоритета, които ще поставят на масата на разговорите с номинирания, очаквано от ГЕРБ, за президент на ЕК Жан-Клод Юнкер. Акцентът е върху европейските ценности, създаване на работни места, задаване на нова индустриална политика, регулиране на финансовите пазари, развитие на социалната ангажираност на ЕС, честна данъчна система.

БСП кани в петък партиите на консултации
Още...

Предстои Националният съвет да даде оценка на участието на БСП в правителството до момента. Връщайки се месеци назад, Станишев отново подчерта, че това правителство било замислено с много ясна кауза - да изтръгне държавата от страха, в който се намира. Той призна, че е правил грешки, но винаги е работил в полза на държавата и  на партията си.

Сергей Станишев отново подчерта, че най-доброто за страната е да се проведат бързи предсрочни избори при ясна политическа воля. „ГЕРБ говорят от една година за предсрочни избори. БСП никога не се е плашила от това, важното е да бъдат намерени въпроси на всички формулирани въпроси, на консултациите при президента", коментира още той.

След като по-рано лидерът на ГЕРБ заявил, че няма да участва в широко коалиционно правителство с БСП, Станишев коментира, че очевидно не е възможно, след като Борисов е заявил днес тази позиция.

Станишев е разговарял с Петър Курумбашев във връзка със заминаването си в Европарламента. Припомняме, при това развитие на нещата Курумбашев не получава евромандат.

От пресцентъра на БСП пък разпространиха и писмената позиция на Петър Курумбашев, в която той пожелава успех на българските представители в Европарламента.

„В проведените избори Коалиция за България спечели 4 места, като след отчитането на преференциите аз съм на 5-о място в листата. Законът трябва да се уважава, както и правото на всеки избран да заеме отреденото му от избирателите място", се казва още в позицията на Курумбашев.

Припомняме, Станишев бе водач на евролистата на социалистите за вота за Европейски парламент. След окончателните резултати стана ясно, че те ще бъдат представени от Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков (№ 15) и Сергей Станишев. Лидерът на БСП обаче потвърди категорично, че ще се откаже от мандата, така че в този случай от листата на социалистите в ЕП трябваше да отиде поставеният под №4 Петър Курумбашев.

Все пак преди време Станишев обяви, че ще отиде в Европейския парламент като евродепутат за малко. Идеята му била да участва като избран евродепутат в първото заседание на групата на ПЕС, което е преди откриването на сесията на ЕП. Тогава той заяви още, че в оставащия едноседмичен срок до 1 юли ще подаде заявление за отказ от евродепутатския мандат и да даде път на Петър Курумбашев.