БСП отменя предвидения за неделя митинг срещу властта заради кончината на патриарх Максим.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не можа да сдържи тъгата си и се разплака по време на редовната пресконференция на БСП.

Днес е скръбен ден за всички българи, посочи той.

Спомина се дядо Максим. Вечна му памет., допълни Станишев и каза, че патриарх Максим се откроява в особена яркост .

По думите дядо Максим е обичан както от българския народ, така и от другите ръководители на православната църква. Станишев изтъкна още, че патриарх Максим  е омайващ със своята искреност във вярата към бога. Според Станишев любовта му към отечеството е  била пътеводна  звезда за дядо Максим.

Имах личното щастие през 2008 - 2009 година да работя много близо с дядо Максим и БПЦ, спомня си червеният лидер.

Лидерът на БСП се върна и към онова време, когато съдът в Страсбург се произнася в полза на разколниците и когато задно с дядо Максим са се преборили за единството на българската православна църква. Гордея се, че участвахме в това усилие, подчерта лидерът на БСП, като в този момент не може да удържи наплива на емоции.

Целият български народ скърби, каза още Станишев.

Днес социалистите ще напишат  своите съболезнования в синода и ще запалят свещ в храм-паметника Св. Александър Невски.

Трябва да изпратим  патриарха  на българската  църква по един достоен начин, категоричен бе Сергей Станишев.

Велислава Дърева  от своя страна призова медиите в този момент да не задължават кой ще наследи патриарх Максим.

Патриарх Максим преведе църквата през коварни времена, подчерта журналистката и допълни че дядо Максим е патриарх стоик.

Патриарх Максим е ангелът пазител на светата ни православна  църква, каза още Дърева, подчертавайки,  че той е стожерът  на българската  държавност.

Тя е убедена, че както досега дядо Максим е бил нашият закрилник на земята оттук на нататък ще бъде нашият ангел пазител на небето и ще стои отдясно на господ.

Днешното изпълните бюро на социалистите бе белязано и от други теми.

Ръководството на БСП ще поиска обяснение от 8-те червени депутати  подкрепили кандидатурата на Венета Марковска за конституционен  съдия .

Досега ръководството на столетницата не е чуло както се изрази Ангел Найденов членоразделни аргументи за подкрепа на Марковска. Червените се опасяват, че притеснението на ЕК за избора на Марковска показва и опасенията на Брюксел относно предстоящия избор на главен прокурор. Лидерът на БСП Сергей Станишев остро критикува изказването на Ахмед Доган в Кърджали, че Балканската война е била своеобразен възродителен процес и етническо прочистване.

Смятам оценката на Доган за непремерена, погрешна и неприемлива, категоричен бе Станишев. Той изтъкна, че Балканската война не е етническо прочистване и възродителен процес.

Станишев е притеснен и от реакциите след изказването на Доган сред националистическите формации, сред които  Станишев вижда надпревара в националистически  реторики. За нас социалистите всеки български гражданин е равен , посочи още Сергей Станишев.

Според него не може да се допусне преоценка на българската история . Лидерът  на БСП  призова всички политици да загърбят техните си интереси и да не се заиграват с етническия мир.

Това е игра с огъня, смята Станишев.

БСП няма подкрепи  подписката на Атака за сезиране на конституционния съд за обявяване на ДПС за партия противоречаща на основния ни закон.