На тържествена церемония в Министерски съвет кабинетът Станишев предаде властта на кабинета Борисов. Той поздрави новото правителство за убедителната подкрепа която са получили в Народното събрание.

Тази подкрепа дава много възможности, подчерта Станишев и допълни, че тя също така дава и много отговорности. Станишев припомни основните приоритети и цели на неговото управление - основната сред които, е членството на България в ЕС. Интеграцията на Българи в реалния живот на ЕС не приключва  с формалното членство, посочи Сергей Станишев.

Той допълни, че управлението е допуснало грешки в тази посока, но също така са имали и волята да ги преодолеят.

Горд съм, че през последните 4 години България се развиваше динамични икономически, посочи Станишев. Социалната отговорност също е била стратегическа цел на управлението на тройната коалиция.

Премиерът в оставка Сергей Станишев даде старт на дебатите в НС за новия кабинет. ГЕРБ е политическата сила, която убедително спечели доверието на българските граждани, изтъкна той. По думите му положително е, че толкова бързо е сформирано правителството.
Още...

„Мисля, че постигнахме не малко резултати", каза още Станишев по думите му от ръководено от него правителство не е било перфектно.

Това е показал и вотът на избирателите. На новите управляващи той пожела да работят за България в с високо чувство на отговорност, пожела им и да са се преборят с последиците от икономическата  криза и обеща да им помагат особено в първите дни и седмици от управлението на новия кабинет.

С малък гаф започна изказването на премиера Борисов. Речта му бе прекъсвана заради технически проблеми със звука в Гранитна зала. Той се пошегува, че това е саботаж.

„При Станишев работеше, сега се разваля", заяви Бойко Борисов. „Животът и политиката са това, което е днес и което предстои." заяви новоизбраният премиер.

Знам, че в едно управление има и добри, и лоши неща", каза той.

„За мен един управленски мандат е успешен само когато между перспективите в неговото начало и резултатите при неговото завършване няма разминаване", посочи при приемането на властта премиерът Бойко Борисов.

„Често се случва амбициите на един човек или екип да се окажат по-високи от възможностите. За радост това не винаги е правило. Нашето правителство ще работи за да го опровергае.
Само тогава когато постигнатите резултати оправдаят амбициите от първия ден, и дори ги надхвърлят, само тогава можем да говорим за успехи.

Трябва да осъзнаем, че успехът на едно правителство може да бъде важна цел, но не и самоцел на неговата политика. Преди тях стоят успехът и доброто на страната и нейните граждани."

Бойко Борисов се обърна към новите министри със съвета да не забравят какво чувстват, казват и обещават в този момент.
Помнете го през всеки един ден от следващите 4 години и измервайте своите действия и решения с него. Само така ще останете верни на себе си, на каузата ни и на интересите на България заради които поемаме днес по този труден път", каза в словото си Бойко Борисов.

Той се обърна се и към министрите от предишното правителство, обяснявайки, че позицията на ГЕРБ като критика не е била самоцелна.
Искам ясно да заявя, че нашето правителство ще оцени всичко полезно и смислено, направено от вас. Ще продължим и надграждаме добрите за страната проекти и инициативи. България се нуждае от съзидание."

„Но също така категорично и убедено мога да кажа, че ще прекратим и ще осъдим, това което не е направено в името на общия национален интерес или е в пряко противоречие с него", посочи още новият премиер.

Европейската интеграция на националната сигурност и приемането на еврото ще са сред приоритетите на новия кабинет. Борисов изрази надежда досегашните министри да оказват съдействие и помощ на новото правителство.

„Идването на ново място е стрес", смята Борисов. На всички от кабинета Станишев той обеща да си останат в живота приятели и колеги.