Регистрираните за участие делегати във Втория Национален конгрес на НДСВ са 742.
За председател на конгреса бе избран Пламен Панайотов, а за секретар Петя Гегова.

Панайотов представи дневния ред на форума, в който се очаква да бъдат приети промените в устава на партията и да се направи избор на ръководни органи.

Пламен Панайотов прочете поздравителен адрес от президента на България Георги Първанов, в който се посочва, че НДСВ се е утвърдило като нов важен фактор в политическия живот и внася своя политически опит във втория управленчески мандат.

В нашата страна се роди нова по своя характер коалиция, заяви в словото си министър-председателят на България Сергей Станишев, който е гост на Националния конгрес на НДСВ.
Той отново подчерта, че водещо за това коалиционно управление, в което участват НДСВ, ДПС и БСП е стремежът да се гарантира стабилност на институциите.
Нашата коалиция е коалиция на отговорността, категоричен е Станишев.

По думите му България се нуждае от стабилно управление, за да се реализира членството на страната ни в ЕС.
Той подчерта, че тройната коалиция е проработила и доказателство затова е, че се е справила с макрорамката на бюджета.
Премиерът заяви, че за да се утвърди тази тройна коалиция като успешна форма на управление, трябва да се създаде климат на диалог, коалиционните партньори да се усетят като един отбор и да спазват принципа на споделената отговорност.

Няма по-малък или по-голям партньор в тази коалиция, подчерта премиерът.
НДСВ се утвърди като необходима политическа сила, допълни той и посочи, че по-добрият съюз е между леви и либерали, отколкото между десни и либерали.
Заедно ще успеем в четиригодишния мандат, който ни предстои, заяви в заключение министър-председателят.

Приветствие към втория конгреса на НДСВ направи и зам.председателят на ДПС Юнал Лютфи.
НДСВ е явление в политическия живот, заяви той и подчерта, че по време на съвместното управление между НДСВ и ДПС България успешно е приключила преговорния процес за членство в ЕС и е постигнала икономическа и финансова стабилност в страната.

Обръщам се към вас като либерал към либерали, заяви Лютфи и добави, че коалицията трябва да изпълни обещанията към народа за по-добър и достоен живот.
Той подчерта, че България има нужда от политици, които да работят за бъдещето на страната.

Секретарят на СДС Иван Колчаков прочете поздравителния адрес от името на Петър Стоянов, в който се посочва, че много важно е всички политически сили да положат усилия, за да се реализира членството ни в ЕС.
Лидерът на СДС посочва още, че е убеден, че НДСВ ще положи усилия, за да бъде постигната тази цел.

Каузата на НДСВ устоя на бурите, заяви председателят на Партията на българските жени Весела Драганова – мандатоносител на НДСВ в 39-то Народно събрание.
Драганова благодари на лидера на НДСВ, че е обединител и пожела НДСВ да върши велики дела, водена от велико чувство и велик ум”.

Лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев заяви, че най-спокойният етап от живота му е бил по време на предишния кабинет.
Вярвам във вашето бъдеще посочи той в своето приветствие и пожела успех на коалицията, като коментира, че НДСВ в момента не работи в много приятелска обстановка.
В партийно отношение вие нямате много приятели, заяви Тренчев.

Почетни гости на Националния конгрес на НДСВ са представители и лидери на партии от Европейския парламент, княгиня Мария Луиза, сестра на Симеон Сакскобургготски и съпругата му доня Маргарита.