Ще настоявам Европейският парламент да свали имунитета ми максимално бързо. Това написа евродепутатът и лидер на ПЕС Сергей Станишев във фейсбук в отговор на заявеното от обвинител номер 1, че ще поиска имунитета му като евродепутат.

Припомняме, днес Сотир Цацаров обяви намерението си и посочи, че процедурата е по-сложна, отколкото на български депутат. Той заяви още, че веднага след като заработи 43-ото Народно събрание ще поиска сваляне на имунитетите на Волен Сидеров и Цветан Цветанов.

Сергей Станишев припомня, че срещу него от четири години се води разследване и подчертава, че то е инспирирано по чисто политически причини. „За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си. Отказах се от имунитета си в българския парламент и сега статусът ми на евродепутат няма да се окаже „формална" пречка съдът да се произнесе", категоричен е Станишев.

Той уверява, че ще помогне на институциите с всичко необходимо и възможно, за да приключи процесът. Сергей Станишев изразява съжаление, че правилникът на Европейския парламент не предвижда процедура, по която сам да поиска имунитетът му да бъде свален. Той обещава българските власти да получат изцяло съдействието му за по-бързото извървяване на рутинната процедура на ЕП, както и лично да уведоми за това председателя на ЕП, парламентарната си група, както и евродепутатите.