Осезаемо е усещането, че вече политическите процеси не протичат в обичайната си демократична логика относно общия политически проект и последната му финална права по сформиране на бъдещ работен кабинет. Това заяви преди заседанието на правителството служебният премиер Стефан Янев.

Той е категоричен, че гражданите имат право да знаят отговорите на няколко важни въпроси - кой определя постовете в новия кабинет, приоритетите, както и че гражданите трябва да разбират логиката за провеждане на политическите консултации и как те ще доведат до работещо парламентарно мнозинство.

Думите му са относно консултациите, които вървят в парламента с първата политическа сила "Има такъв народ", в чийто ръце в момента е мандатът за съставяне на правителство, и представените вчера от тях имена на министри.

"Това е важно в два аспекта - проблем за който неколкократно споменавам - връзката между политическите партии и гражданите, техните избиратели трябва да е ясна, ефективна и да съществува, от друга страна - последователността в политическото говорене е онзи необходим елемент между граждани, избиратели и партии и ако не е устойчива, партиите се наказват от избирателите", анализира Янев.

Неуспех за кабинет би довел политическа криза, предупреди Стефан Янев

Неуспех за кабинет би довел политическа криза, предупреди Стефан Янев

Вижда възможност за приемственост

Припомняме, че с коментар на преговорите между ИТН и ДБ, ИСБНИ и БСП Стефан Янев излезе и в началото на правителственото заседание миналата седмица, когато призова в името на прозрачността и устойчивия политически процес да бъде съставена коалиция.

Изказването му миналата седмица дойде на фона на позициите на най-голямата партия в 46-я парламент - "Има такъв народ", които нееднократно заявиха, че нямат намерение да правят коалиция, а смятат да управляват с плаващо мнозинство, но въз основа на ясни приоритети. Днес коментарът идва след изненадващото представяне на Пламен Николов за номиниран за премиер от ИТН и вчерашното представяне на министрите в проектокабинет №2 на ИТН.

Христо Иванов не участва в инсценировки

Христо Иванов не участва в инсценировки

Предстои заседание на парламентарната група на ДБ