"Нека не бързаме с прогнозите и сценариите за след седмица, след два месеца и т.н. Нека се запасим с търпение, с мъдрост, да чакаме мъдростта на партиите, представени в парламента да свършат тяхната работа".

Така служебният премиер Стефан Янев коментира кандидатурата на "Има такъв народ" за министър-председател Пламен Николов в чепеларското село Забърдо, съобщи БНР.

Хаджигенов изненадан, но ИСБНИ не харесали Петър Илиев

Хаджигенов изненадан, но ИСБНИ не харесали Петър Илиев

Борисов не е на власт, но неговите олигарси са на власт

Надявам се партиите, които са заети с тази основна задача в момента, да имат доста ясна представа, че последователността, яснотата в политическото поведение е много важно, каза служебният премиер.

Стефан Янев заяви, че с предложената актуализация на бюджета държавата ще е готова за избори по всяко време.

ИТН предлагат кабинет и приоритети, ако някой се отметне, готови да върнат мандата

ИТН предлагат кабинет и приоритети, ако някой се отметне, готови да върнат мандата

Отговорността и моралът обаче повеляват суверенът да остане доволен

Припомняме, след като преди седмица Румен Радев проведе консултации с всички партии в 46-то Народно събрание без ГЕРБ-СДС, които отказаха да отидат с мотив, че ще бъдат опозиция, държавният глава даде време на партиите за разговори и конструиране на мнозинство. Пред "Има такъв народ", като първа политическа сила, Румен Радев призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен.

ИТН започнаха разговори с всички партии с изключение на ГЕРБ/СДС, като с ДПС се проведе една среща. До вчера обаче разговорите продължиха единствено с БСП, след като от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" предупредиха, че ще дадат подкрепата си за кабинет, но не на всяка цена, а условието е да не прозира сянката на ДПС.

На 29 юли в парламента ИТН нападнаха с обвинения двама от служебните министри - Асен Василев и Кирил Петков, въпреки че именно те бяха поканени на разговори за първия проектокабинет на ИТН, който беше оттеглен още преди консултациите. Тогава лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви във Фейсбук, че има възможност за нови избори и обясни, че политиката била "мръсна игра". В отговор Христо Иванов обясни, че мандатоносителят решава дали ще има нови избори, а политиката била "мръсна игра" за тези, които не знаят какво правят в нея.

Тази сутрин от ИТН обявиха, че са готови с проектокабинет №2 и чакат мандата да им бъде връчен.