Петър Дертлиев Президентът Георги Първанов предложи пред участниците в Националната конференция за 90 години от рождението на доктор Петър Дертлиев да бъде направено предложение до Столична община да бъде кръстена улица на името на великия социалдемократ.

Президентът подчерта, че доктор Дертлиев е сред най-ярките и харизматични личности в българската история.

Президентът посочи и приноса му за демократичния процес в България. Той беше част от историята и го осъзнаваше, каза държавният глава.

По думите на президента Петър Дертлиев бе носител на модерното развитие на левицата и на модерното виждане за коалиционна политика.

Президентът цитира думите на социалдемократа: “Да управляваме с ума и таланта на целия народ.” Той бе автентичен политик и се опитваше да запази идеала и идейното в политиката, каза още Първанов.

Доктор Дертлиев показваше, че политиката за него е мисия. За мен той е олицетворение на лидерството в политиката, допълни държавният глава.

По думите му социалдемократът Петър Дертлиев е осъзнавал добре националните интереси и не си е позволявал нито за миг популизъм.

С “Уважаеми другари и другарки“ се обърна към участниците в националната конференция премиерът Сергей Станишев.

Петър Дертлиев беше човек, който имаше една забележителна черта – той бе човек с ясна позиция и имаше готовност да я отстоява с цената на всичко, заяви премиерът.

По думите му социалдемократът Дертлиев е сред най-ярките политици и общественици на 20 век.
Той подчерта приноса на Дертлиев за мирния характер на българския преход, за приемането на първата демократична Конституция след промените.

Доктор Дертлиев ще продължи да има своето място не само в историята на левицата, а и в историята на демократична България, подчерта премиерът.

На националната конференция, която се провежда под патронажа на държавния глава, присъстват и лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев, Александър Томов и министърът на вътрешните работи Румен Петков.

В памет на великия социалдемократ бяха пуснати откъси от негови речи.