Бившият изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев обясни защо не напуска поста си. С отворено писмо той отговори на служебния регионален министър арх. Виолета Комитова, че не са разговаряли по тази тема и че бил изпратил шест писма. Повод за настоящето е изявление на служебния министър по БНТ в събота, 12 юни. 

Уволненият шеф на "Автомагистрали" отказва да напусне поста си

Уволненият шеф на "Автомагистрали" отказва да напусне поста си

Стоян Беличев ще обжалва заповедта на регионалния министър

"Законът за публичните предприятия ме задължава добросъвестно да изпълнявам служебните си задължения до вписането на нов борд и нов изпълнителен директор в Търговския регистър. Отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост", се казва в писмото.

Той мотивира оставането си на поста с липсата на вписан в Търговския регистър нов управителен съвет. Причината е, че по смисъла на Закона и отразеното в Търговския регистър, аз все още съм представляващ "Автомагистрали" ЕАД с всички следващи от това отговорности и задължения.

Рокадите в "Автомагистрали" можели да доведат до блокиране на строежа на АМ Хемус"

Рокадите в "Автомагистрали" можели да доведат до блокиране на строежа на АМ Хемус"

Смененият шеф предполага, че в дружеството ще започне напускане на кадри

Беличев не оспорва решението за отстраняване на действащия съвет на директорите, както и заповедта за назначаване на нов управляващ борд. Предстои вписването му и докато то не е факт, законът няма да бъде изпълнен и смяната няма как да е в сила, обясни Беличев.

Малко по-късно служебният министър на регионалното развитие и благоустройство арх. Виолета Комитова отговори на Стоян Беличев - също с отворено писмо.

Тя му предлага, по негова преценка, ако реши, че отговаря на изискванията на МРРБ за прозрачност в работата на "Автомагистрали" и защита на държавните интереси, да кандидатствате при откриване на конкурс за директор на дружеството.

"След множеството скандали при опитите да се извършат проверки в повереното Ви дружество през периода 2018-2021 г. се оказа неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат", се казва в писмото на Комитова.

И Сметната палата: „Автомагистрали“ са преотдавали дадени й поръчки

И Сметната палата: „Автомагистрали“ са преотдавали дадени й поръчки

Одитът ще бъде изпратен на прокуратурата по нейно искане

Според нея след проверка се оказа, че екипът на "Автомагистрали" е платил авансово без да се постарае да защити държавния интерес пари в размер на 1,8 млрд. лева за построяване на магистрала "Хемус". Платени са 1,8 млрд. лева за магистралата от Ябланица до Търговище, но такава няма. Няма даже проект - само паркинг за частна фирма, пише Комитова.

Установени са и "дребни" нередности за 220 милиона лева по укрепване на несъществуващи свлачища. Дай Боже, поне всичко по пътя от Монтана до Видин да е законно. Дано, ама надали..., се казва в писмото на служебния министър.

Тя е категорична, че в екипа й липсват специалисти, изповядващи принципите на "безкрайно доверие" в търговските отношения. Не споделят и мнението, че най-добре изхарчените пари са похарчени сега, колкото се може повече и без насрещни задължения.

"Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми, съобразно изискванията на търговското законодателство", се казва в писмото на служебния регионален министър.

Тя е категорична, че е нужна пълна проверка в дружеството и гарантирано заплащането на извършените строително-монтажни работи спрямо реалните резултати на строителите.