Страните членки на ЕС съвместно да придобиват и да изграждат военни способности. Това са обсъдили на заседание на Съвета на министрите на отбраната в Брюксел, обяви военният министър Драгомир Заков пред БНТ.

Той ще настоява за преразгеждане и евентуални промени в българското законодателството, за да може страната ни да се включи активно в тези проекти.

Преговорите между Русия и Украйна са в застой

Преговорите между Русия и Украйна са в застой

В момента мирините преговори не се водят под никаква форма

"Одобрихме хъба за иновации на ЕС, който допълва хъбовете и другите инструменти по линия на НАТО. Обсъдихме съвместното придобиване и изграждане на способности. Знаете, че за Българската армия и България това е изключително важно и в този контекст може би ще се наложи да преразгледаме българското законодателство, защото би било неприятно, ако в ЕС тези иницативи се развиват, но нашето законодателство не еволюира в тази посока, заяви Заков.

Готови сме да ремонтираме украинска военна техника, но още не знаем каква

Готови сме да ремонтираме украинска военна техника, но още не знаем каква

Все още няма официални и конкретни искания от Украйна

На Съвета е обсъдено предоставянето и на допълнителна помощ за Украйна. Военните министри от ЕС одобриха отпускането на още 500 млн. евро за оръжие за Украйна. По думите на Заков се придобива се яснота кво точно се иска и как съюзът би могъл да съдейства на страната.

"Украйна има нужда от много подкрепа - военна, хуманитарна, логистична. Държавите от ЕС поеха ангажимент да продължават да търсят възможности тази помощ да бъде осигурена, избягвайки дублиране с подобни инициативи извън ЕС", уточни военният министър.

За решението България да ремонтира украинска военна техника министърът заяви, че очакванията им са реалистични и имаме достатъчно възможност да им помогнем

В БСП благодарни на опозицията - подкрепили неизпращане на оръжие

В БСП благодарни на опозицията - подкрепили неизпращане на оръжие

Позицията не е лицемерие, уверява Александър Симов

В рамките на заседанието на Съвета военните министри обсъдиха прилагането на Стратегическия компас на Европейския съюз с фокус върху повишаване на ефективността на мисиите и операциите по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и военните аспекти на руската агресия срещу Украйна.

За участие в дискусията за агресията на Русия срещу Украйна бе поканен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников също се присъедини към разговорите чрез видеоконферентна връзка.