Приятелските отношения между двете държави и стратегическия диалог в редица области от взаимен интерес

Това изтъкна президентът Румен Радев при срещата си в четвъртък с министъра на вътрешните работи на Азербайджан Вилаят Ейвазов, който е на посещение у нас.

Това е първа визита в България на азербайджански министър на вътрешните работи, съобщават от Президентството.

Радев и Ейвазов бяха единодушни, че задълбочаването на сътрудничеството между правоохранителните органи на България и Азербайджан в борбата срещу престъпността е важен фактор при надграждането на двустранните отношения и партньорство в редица сектори.

Бойко Рашков и вътрешния министър на Азербайджан подписаха меморандум за сътрудничество

Бойко Рашков и вътрешния министър на Азербайджан подписаха меморандум за сътрудничество

Меморандумът разширява възможностите за обмен на опит

Президентът изрази надежда също така за възобновяване на директната самолетна линия София-Баку, чиято дейност бе преустановена заради пандемията.

По думите му, това ще насърчи контактите между бизнеса на двете страни и ще допринесе за развитие на сътрудничеството в туристическия сектор и образованието.

Припомняме, че по-рано днес Ейвазов се срещна и с българския си колега Бойко Рашков. 

Двамата подписаха меморандум за разбирателство относно сътрудничеството между полицейските академии на двете страни.

Акцентът на срещата им падна върху възможностите за развитие и задълбочаване на двустранните контакти в областта на вътрешните работи и сигурността, борбата срещу различните форми на трансграничната организирана престъпност, обучението и повишаването на квалификацията на служителите.

В хода на разговора бяха обсъдени и теми от международния дневен ред като войната в Украйна и последиците от нея за сигурността, както и актуалните миграционни предизвикателства.

По време на визитата си в България делегацията от МВР на Азербайджан ще се запознае с дейността и обучителния процес в Академията на МВР.