Рано е да се говори за изтегляне на българския контингент от Ирак към януари 2005 година.
Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Николай Свинаров след заседанието на парламентарната комисия по външна политика отбрана и сигурност.

Така той на практика отхвърли идеята на БСП за нова българска позиция, след като социалистите поискаха да се обвърже изтеглянето на нашите сили от Ирак с провеждането на избори в страната, предвидени за януари 2005.

Не може да се даде адекватен, сериозен и точен отговор на въпроса дали през 01.01.2005 в Ирак ще има свободни и демократични избори, каза Свинаров.
Според него условие за приключване на военната ни мисия там е и наличието на местни сили, които да гарантират процеса на демократизацията след избори.

Не ми е смисълът на живота да оборвам Станишев, отговори Свинаров на въпрос това ли са неговите аргументи срещу предложението на лидера на БСП.
Самият Сергей Станишев отсъстваше от заседанието на комисията.

Темата за преместването на нашия контингент от база Кило в база Лима също продължава да бъде без ясен отговор.
На първо място база Лима трябва да се довърши, обясни Свинаров. •Важно условие е дали коалиционните сили нямат нужда от нашето присъствие в Кербала. И не на последно място дали там нашите войници ще имат по-високо ниво на сигурност,• подчерта министър Свинаров.

Той изрази неудоволствие от работата на разузнавателни служби с думите:
За съжаление по тема разузнаване информацията идва не когато трябва, а след фактите.
Веднага след това обаче министърът уточни, че това не е български проблем, а на Световната общност за борба с тероризма, защото престъпното мислене изпреварва мисленето на държавните институции.

От заседанието на комисията началникът на ГЩ на БА ген. Никола Колев излезе видимо нервен и отказа да отговоря на журналистически въпроси.