Защо бягате от истината за КТБ, уважаеми госпожи и господа? Това попита в кулоарите на НС лидерът на ДПС Лютви Местан, след като парламентът прие актуализацията на бюджета, без да разгледа искането на ДПС, свързано с КТБ и изплащане на гарантираните влогове.

Според него твърде удобен бил митът, че с тази банка е свързана неговата партия. ДПС обаче настоява за разкриване на цялата истина за КТБ. В предложението на партията му се изтъква, че банковата тайна трябва да падне за всички лица, заемащи публични длъжности през целия преход.

Така, по думите му, щяло да се знае кой е създал КТБ, както и кой какви тлъсти хонорари получава под формата на консултантски услуги към тази банка. Кой, попита Лютви Местан.  Кой се страхува от истината за КТ?, продължи с въпросите лидерът на ДПС и отговори: „Вижда се кой".

ДПС няма страхове, свързани с КТБ, категоричен бе той. Сянката на КТБ не тегне над ДПС, изтъкна още Местан и добави, че има силно публично очакване да се разкрие истината за КТБ.  Според него няма аргументи срещу това да падне банковата тайна за публичните фигури.

ДПС няма грам притеснение, подчерта лидерът на партията. Затова и по думите му партията внесла предложението да се разкрие истината за банката на Цветан Василев. Тези, които отказаха да подкрепят това предложение било с отсъствие, било с гласуване откровено против или въздържали се, всъщност заслужават нашите съмнения, че върху тях тегне сянката на КТБ, изтъкна Местан.

Много са уроците от 42 НС, според лидера на ДПС.  Предвид отсъствието на парламентарно мнозинство, по необходимост се разгръщаше стратегия на оцеляването, зави той. Според него все още е рано за генерални оценки за работата на този парламент. Местан предупреди, че е възможно да се роди носталгия по това управление.

ДПС предлага да се вдигне завесата за влоговете в КТБ на публични лица. Такова предложение е било дадено на днешната бюджетна комисия, обясни за пореден път и председателят на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Предложихме влоговете на лицата, заемащи висши държавни публични длъжности, както и на тези, които са заемали, но в момента не заемат, за тях да не важи банковата тайна, коментира Цонев. Целта е да се види кой има влогове в тази банка и да се отворят „досиетата КТБ".

Цонев предложи да бъде направен одит от международни одитори, за да се види какво е състоянието в поставената под особен надзор КТБ. По думите му е нужно да се включват отдели за финансово разузнаване, за да се проследят средствата, които са изтекли от тази банка незаконно.

С падането на банковата тайна за публични лица ще се постигне и друга цел - ще стане  ясно „кой изгражда митологеми около зависимостите в КТБ и кой не се страхува от това", продължава Цонев.

Втората хипотеза е свързана с офшорните компании и депутатът припомни, че В ДПС са започнали битка в тази посока от началото на  мандата си.
ДПС предлагат офшорните компании, които имат гарантирани влогове, да имат достъп до тях едва след като разкрият кой е действителният им собственик.