"За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата, като разчитаме на вашата помощ правата на българите, които живеят в Република Северна Македония, да бъдат защитени в рамките на конституционния и правов ред в страната".

Това заяви българският външен министър Теодора Генчовска в Скопие по време на първото посещение на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков след приемането (вчера) на кабинета на Димитър Ковачевски. 

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

На 25 януари съвместно заседание на двете правителства

Генчовска разговаря с македонския си колега Буяр Османи. По време на срещата тя подчерта значението на директната комуникация. Важен компонент е парламентарното измерение и взаимодействие между двете държави, изтъкна тя.

По време на срещата министър Генчовска поздрави Буяр Османи за преизбирането му на отговорния пост и му пожела успех. Тя изрази увереност, че съвместната им работа ще допринесе за утвърждаването на добросъседските отношения в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. 

Първанов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

Първанов: България тихомълком се отказа от общата история със Северна Македония

Според него нищо ново не е прието на проведения КСНС

Българският дипломат номер 1 подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, е основен външнополитически приоритет за страната ни.

България очаква открит и пълноценен диалог за повишаване на взаимното доверие, каза Генчовска.

Българската позиция е ясна и бе препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност - за да подкрепим началото на преговори на Република Северна Македония с ЕС, страната ни се нуждае от конкретни резултати и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за спазване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

България да не отстъпва пред РС Македония искат македонските българи

България да не отстъпва пред РС Македония искат македонските българи

Искат да се зачита българската им идентичност

Генчовска определи като позитивен сигнал в диалога употребата на името Северна Македония, вместо - Република Северна Македония. От Скопие са изпратили нота до държавите - членки на ООН за това.

Северномакедонският външен министър Буяр Османи увери, че в негово лице България има приятел. Той очаква до 25 януари 2022 г. да бъдат дефинирани съвместните работни групи, за да могат да заработят от следващия ден.

Сред темите на разговора беше и завършването на Коридор № 8, като бе подчертана неговата важност за сближаването на хората от двете страни на границата, както и за колективната ни сигурност.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.