ГЕРБ смятат да предложат по нормалната процедура правителство, не фасадно, а честно и почтено и в името на стабилността да подкрепят правителство на "Има такъв народ". В студиото на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев намали броя на депутатските гласа, които от ГЕРБ биха дали на Слави Трифонов от 10-тина, по думите на Борисов от вчера, на 2-3-ма.

Дончев обоснова едно такова решение само единствено с отговорността и конструктивността на ГЕРБ, които искат страната да има правителство, което да работи в името на стабилността и преодоляването на кризата от епидемията. "Ако не му достигат (на Слави Трифонов, бел.ред.) 3 или 4 гласа, ние бихме му ги дали само за да има България правителство."

"Безотговорно би било да кажем, че нямаме достатъчен парламентарен ресурс. Може процедурата да не крие много възможности, но ние сме длъжни да минем през нея."

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Той се радва на шарения парламент, защото няма да е сам и няма сам да носи отговорност

На въпрос дали биха дали гласове за правителство на ИТН, дори и Слави Трифонов да обяви, че не ги иска и така да го поставят в капан, Томислав Дончев заяви: "Непоискани дарове не трябва да се носят. Това беше жест, това беше знак, че България да има легитимно, стабилно правителство. Ако не достига малко, тогава ще дадем."

По думите на Дончев не бива в един момент всички политически лица да изглеждат като разсърдени деца, които не могат да произведат нищо, а в последно време политиката създава усещането, че е говорене кой ще се изкаже най-цветно. "А всъщност това (политиката, бел.ред.) е много тежка работа, взимат се решения от първия момент", допълни Дончев.

Харалан Александров очаква забава и страсти в парламента с Борисов и Трифонов

Харалан Александров очаква забава и страсти в парламента с Борисов и Трифонов

Експертът вижда Борисов като силен, но комичен лидер на опозицията

Томислав Дончев не отговори на въпрос дали предложението за "подаръка депутатски гласове" е отправено към Слави Трифонов преди да бъде огласено през медиите.

Вицепремиерът напомни, че страната се намира все още в пандемия, икономическа криза, а гражданите и бизнесът трябва да се подпомагат. Затова и още на първия ден след съставяне на правителство, решения трябва да се взимат. Съответно и да се носи отговорност.

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

И той му отговори чрез Фейсбук

На въпрос дали биха подкрепили трети субект, на когото по конституционна процедура ще бъде даден мандат, Томислав Дончев заяви, че едно такова правителство би брандирано като експертно, програмно, но въпросът е кой носи отговорност. "Подобни упражнения обичайно завършват лошо", посочи Дончев и разигра едно такова правителство с Корнелия Нинова в Министерство на икономиката, Мая Манолова в МТСП и Христо Иванов в Министерство на правосъдието. (Съответните министри на ГЕРБ сега са Лъчезар Борисов, Деница Сачева и Десислава Ахладова)

Личното мнение на Томислав Дончев е, че лидерът на партията винаги трябва да е начело на правителството. Преди това обаче не изключи възможността ГЕРБ да предложат именно правителство без Борисов за премиер.

Томислав Дончев разкритикува политическите субекти в парламента, които нямат ясна политическа доктрина, цели и идеи и са влезли в НС само с идеята изметат ГЕРБ. Това обаче не е достатъчно за работа.

"Чувам отвсякъде, че всички са победили и основната им цел е демонтиране на ГЕРБ от властта. Чудесно, така да бъде. Ако имаме такова мнозинство, така да бъде. Времето свърши - да правят мнозинство, правителство и да работят."

Така отклони въпрос дали биха подкрепили, както при ИТН, и правителство на ИСМВ, макар и да каза, че политическа сили с около 5% политическа подкрепа да съставя правителство е повече от странно.

На въпрос дали биха подкрепили такова правителство на "Демократична България", Томислав Дончев заяви: "Зависи - с какво правителство, с какви цели..." и отклони отговора с разсъждения, че отговорност на политическата сила е да бъде и силна опозиция, като и това е служба на народа. Дончев обаче не коментира думите на премиера от лайфа му през изборната нощ за "чакалите" на ГЕРБ, които гонят политическите опоненти. Вицепремиерът отхвърли обаче възможността ГЕРБ да станат бунтовническа партия и да организират протести, въпреки опита от времето на правителството на Орешарски.

Ние страх от предсрочни избори нямаме, можехме да отидем на предсрочни избори още лятото 2020 г., но проявихме отговорност. От служебно правителство не ни е страх, заяви още Дончев и припомни, че са спечелили и избори, организирани от служебно правителство на Румен Радев. Идеите за ревизия на тяхното управление, Томислав Дончев определи като "традиционен репертоар".

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

На въпрос за последната поредна идея, лансирана вчера от Бойко Борисов, за свикване на ВНС и промяна на Конституцията, Томислав Дончев заяви, че ако така или иначе се окаже, че животът на този парламент е кратък, защо да не се използва моментът за промяна на Конституцията, каквито заявки има така или иначе отдавна. Едно служебно правителство не би имало периметъра на действие и правомощията да маневрира законово.

Той обаче е скептичен по отношение на това да може в бъдещия парламент да се постигне сериозна промяна, тъй като заявките за резки движения за противоположни - от референдума на Слави Трифонов до идеите на ДБ за главния прокурор. Така, според Дончев, е малко вероятно да могат да се направят промени в Конституцията, за които трябва да се намери по-широк консенсус. "Не може всеки да си държи на своето и да се държат като малки инатливи деца."

Да играеш шах с каратист - Слави Трифонов за ходовете на Борисов

Да играеш шах с каратист - Слави Трифонов за ходовете на Борисов

Целта на Борисов била да оргинизира той следващите избори

От думите обаче стана ясно, че Томислав Дончев вече е склонен да подкрепи мажоритарна избирателна система, след като по време на агитацията за референдума през 2016 г. по-скоро беше против.

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Досега нямаме парламент, разпуснат без да излъчи изпълнителна власт, напомня Евгени Кръстев, но има шанс служебното правителство да поизчака до следващата година