С над 300 хил. лева от сметката на партията се е разпоредил главният секретар на Движение “Оборище” без разрешение на Националния изпълнителен комитет (НИК). Това заявиха днес членовете на комитета Теодора Литрова, Снежина Неделкова и Никалай Чуканов.

В нарочна декларация ръководството на движението обяснява, че според устава им главният секретар не е орган в структурата на партията и няма управленски и ръководни функции. Въпреки това без решението на НИК и в нарушение на изискванията на БНБ Пейков еднолично е открил нова банкова сметка в “Инвестбанк” АД и е прехвърлил средства от държавната субсидия на партията си в новооткритата сметка.

Според лидерите на Оборище това е опит за еднолично присвояване на държавни средства.

Въпросната банка, от чиито услуги е решил да се възползва Тошо Пейков, е финансовата институция, кредитирала закупуването на новия офис на другия мандатоносител на НДСВ – “Партията на българските жени” Весела Драганова.

Съпартийците обвиняват Пейков още, че отказва да представи пред ръководните органи на партията документи за направени от него разходи, еднолично закриване на цели местни структури и изключване на несъгласни с неговата политика членове, еднолично назначаване на областни координатори, лична секретарка и счетоводител в противоустав на използване на печата.

Според членовете на НИК последните медийни изяви на Пейков имат за цел прикриването на извършването от него груби нарушения на устава на партията и закона.

За постъпките на Пейков Николай Чоканов вижда стар метод за контрол над една организация в полза на друга.

Според него целта е “Оборище” да бъде задушено, да няма собствен облик и самостоятелен политически живот, като част от ПГ на НДСВ.

Това е сделка за ликвидация на Оборище и използването на партията като трамплин към следващото Народното събрание на чужди за нея структури.

Съдбата на Тошо Петков ще се решава от редовния събор на партията в началото на декември, обявиха членовете на НИК, но по всяка вероятност той ще бъде лишен от функциите си на главен секретар.