Предлаганият от здравния министър Москов данък „вредни храни" ще намали доходите на българите и ще доведе единствено до вдигане цените на храните. Около това предупреждение се обединиха на дискусия представители на хранително-вкусовата промишленост, както и синдикати.

На срещата експерти и представители на индустрията са стигнали до категоричното решение седем браншови организации от хранителния бранш да обявят за неприемлив предложения от министъра на здравеопазването данък „вредни храни".

„Този данък ще доведе само до вдигане на цени, до тотален хаос на българския пазар, ще даде енергия на сивата икономика, ще намали доходите на българите и ще станем най-бедните в Европа", отсече Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

Тя е категорична, че очевидно Министерство на здравеопазването не е склонно да чуе друго мнение и друг глас, освен своя, по темата.

И бизнесът, и синдикатите са убедени, че въвеждането на данък „вредни храни" трябва първо да бъде подложено на широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни.

Данъчният инструмент не променя поведенчески модели", убедени са от хранително-вкусовата промишленост и това е един от мотивите им да не подкрепят данък „Москов", както го наричат те.

„Целта на закона е фискална и искат само да се напълни бюджетът. Чудим се защо здравният министър води фискална политика", отсече Величкова.

Към тезата, че данък „вредни храни" е неприемлив се присъедини и председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя изтъкна, че зад идеята на здравното министерство се отнася фразата „Пътят към ада е постлан с добри намерения".

Българският народ е грамотен, добре знае как да се храни. Той обаче отдавна е зашил джоба си, защото няма как да го ползва", заяви Кукушева.

Тя предупреди, че данък „Москов"ще бъде платен именно от българския народ. „Прави се опит да се рекетира този бизнес в България, който ежедневно присъства на трапезата на българина", алармира още тя.

От хранително-вкусовата промишленост сигнализираха още, че данък „вредни храни" е опит за регулация, която ще изкриви пазара, но и още ще повлияе на износа.

Кукушева даде пример и с това, че и върху цигарите има данък, който обаче не само не е намалил потреблението на тютюневи изделия, но е открил и един прекрасен булевард за контрабанда.

Очаквано от синдикатите обърнаха внимание на отражението на данъка върху бедността у нас и работните места. От КТ „Подкрепа" сигнализираха, че подобен данък ще доведе до загуба на между 3000 и 6000 работни места у нас.