Днешният безпрецедентен опит за масово фалшифициране на вота на българина може и трябва да се разглежда като опит за държавен преврат. Това становище изрази председателят на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция в централата на партията.

Местан бе категоричен, че разкритията на прокуратурата и ДАНС са достатъчни да се започне досъдебно производство за престъпление срещу държавата, като в този случай наказанието може да достигне и до доживотен затвор без право на замяна, според закона.

Лидерът на ДПС убеден обяви, че подмяната на вота на суверена в лицето на народа е насилствено превземане на властта в републиката. Той допълни, че никой днес в България не може да бъде сигурен дали намерените бюлетини са всички отпечатани такива или вече има раздадени в страната и чужбина.

От името на ДПС Местан излезе с позиция, че единствената възможност за законово провеждане на изборите е ЦИК незабавно да свика извънредно заседание, на което да вземе решението в изборния ден за валидни бюлетини да се считат само тези, на които при поставяне на първия печат се подписват и всички членове на съответната секционна избирателна комисия.

Според Местан, след като гражданинът отбележи своя вот, вторият печат да се полага само на бюлетина , на която са налични всички подписи. Според него това е единственият метод да се избегне подмяната на вота с вече подготвени бюлетини.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че всички лидери на политически партии, заявили участие в изборите, трябва да вземат отношение към тази позиция. Преди това да се случи обаче, Местна поиска и категорична подкрепа на идеята от страна на служебния премиер Марин Райков и на президента Росен Плевнелив, като не пропусна да вметне, че позицията на държавния глава е особено важна в случая, тъй като съмнения за подобни манипулации тегнат и над неговия избор.

Местан подкрепи и позицията, която лидерът на левицата изрази преди броени минути, че има съмнения и за „добре организирана престъпна група, в която участва услужливата социология".

В заключение Местан обяви, че образът на България в последните години е силно дискредитиран и всички политици трябва да минат през политически катарзис.