Министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков е използван от хора, които искат неговия пост и искат да притиснат премиера. Оставката му изглежда като натиск към премиера.
Това обяви вицепремиерът Румяна Бъчварова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според нея една от спекулативните трактовки на вчерашната ситуация била, че премиерът предпочита кадри, назначени с протекцията на ДПС, пред вътрешния си министър, който искал да смени тези кадри, защото, по думите на Бъчварова, последователността била различна. Не ставало въпрос за избор между вътрешния министър и определени кадри, а вчера сме били станали свидетели на оставката на вътрешния министър.

"Не е имало предварителен разговор, от който да е станало ясно, че ако не се направи определен избор, ще има оставка, напротив - всички били изненадани, включително премиерът", коментира вицепремиерът.

По думите й, личен избор на Вучков е да реагира по този начин. Не е имало избор пред премиера да избира между ДПС назначения (шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, б.р.) и Вучков.

Според Бъчварова Вучков си е подал оставката ритуално. Запитана почтено ли е да си подадеш точно по този начин оставката, тя отговори отрицателно, като според нея почтеното било да отидеш при премиера и да си я подадеш пред него, а не на заседание на Министерския съвет.

Вицепремиерката обясни, че не изключва вариант някой да се възползва от честността и почтеността на Вучков, който обичайно имал собствено мнение, което той отстоявал.

От думите на Бъчварова стана ясно, че оставката едва ли ще бъде оттеглена, като вече се търсил нов човек за поста.

Търсим човек от ГЕРБ, който да е с профила на Вучков, който да има приемлив обществен образ", заяви вицепремиерката.

Според нея премиерът никога не бил казвал, че няма да освободи Писанчев и Лазаров. Може да стане тази смяна, но не сега. Борисов каза, че ще ги смени, но в най-подходящо време, подчерта Румяна Бъчварова.

Думите на Борисов от юли 2013-а, че Писанчев бил за затвора, си оставали за тогава, като сега Борисов си бил променил мнението за него, защото вероятно бил имал нова информация, коментира вицето.