14 танка преминаха по магистрала „Тракия" към Бургас. Те са натоварени на 7 трейлъра с чешки номера и се движат в колона в участъка между Карнобат и Айтос, предаде "Флагман".

Според запознати, преди дни са били водени разговори за бъдещето на бившето военно поделение край айтоското село Карагеоргиево за превръщането му в база на НАТО. Това даде основание да се смята, че машините пътуват именно за там, твърди изданието.

„Поделението отдавна е изоставено, никой не е съобщавал в Общината, че тук може да има база на НАТО", каза обаче кметът на Айтос Васил Едрев.

По информация на news.bg в Айтос има складове към американската база в Ново село. Тя се ползва като междинна база между Бургас и Ново село.

От Министерството на отбраната заявиха, че не става дума за танкове, но не уточниха каква е техниката, която се придвижва по нашите пътища. Според тях, неуточнената "пратка" е номенклатура от търговска сделка.

По информация на вестник "Сега" не били танкове, бойни машини на пехотата-1 /БМП-1/. "Те са купени от частната компания Excalibur Army от шведската Агенция за отбранително имущество (FMV). По-късно са продадени на Ирак. Вероятно машините ще бъдат качени на кораб".

От министерството на отбраната опровергаха информацията. "Става дума за търговска сделка между чешката фирма „Реал Трейд" и българската фирма „Аполо Инженеринг", при която чешката фирма транзитно транспортира 14 броя БПМ-1, натоварени на 7 трейлера с чешка регистрация. В момента техниката се намира в складова база в района на Бургас.

Още веднъж посочваме, че транспортирането на техниката не е свързано по никакъв начин с дейността на Министерството на отбраната и Българската армия", гласи прессъобщение на военното ведомство.