Червените се скараха за Истанбулската конвенция. Това стана на закрито заседание на Националния съвет на БСП на Позитано 20. Лидерът Корнелия Нинова се опънала на президента на ПЕС Сергей Станишев, научи News.bg.

Станишев защитил ратификацията на конвенцията, обяснявайки важността на документа и че ако столетницата й се опъне това ще предизвика внушения, че БСП е антиевропейска партия.

Дори намекнал, че това няма да се хареса в Европа и партията щяла да е под угрозата за изключване от семейството на европейските социалисти.

БСП обсъжда на пленум третия пол

БСП обсъжда на пленум третия пол

Конституцията на Република България доста е изпреварила Истанбулската конвенция

Нинова пък му отговорила, че има национални теми, които са над европейските. Освен това му припомнила, че не за първи път партията щяла да е на различна позиция от ПЕС и дала за пример решенията около мигрантските квоти, СЕТА и за санкциите срещу Русия.

Съпартийци на Нинова изразили и атрактивни притеснения, че ратификацията щяла да е "лъжицата с катран, която да се вкара в кацата с меда" и дори, че приемането й щяло да е все едно " да се вкарат порно сцени във Война и мир".

Гергов захапа Нинова, че не е алтернатива на Борисов

Гергов захапа Нинова, че не е алтернатива на Борисов

Не вярва в позицията: "Силни сме, когато сме сами"

На днешното си заседание Националният съвет на БСП прие позиция против ратификацията на Истанбулската конвенция.