ЕС днес е на кръстопът. Предстоят най-важните избори в ЕП. За България това е нова възможност. Сега, след първото ни европредседателство, започна нов процес на вътрешно прегрупиране в ЕС. Въпрос на усет на българския политически елит е как България ще се позиционира.

С това тези въпроси Бюрото на ЕП у нас събра на дискусия трима евродепутати.

Светослав Малинов от ЕНП подчерта разделението между европейските сили на антиевропейски, евроскептици и проевропейска част. Според него антиевропейски сили са тези, които не желаят ЕС да съществува или тяхната държава искат да го напусне. Като такива в ЕС той посочи националистите от Великобритания.

Евроскептиците са партии, които смятат, че ЕС трябва да съществува, но не трябва да се развива повече

Проевропейска част -защитаващите ЕС, които искат реформи, повече европейски политики,собствени приходи

В следващия парламент проевропейските ще имат над ¾ мнозинство, прогнозира Малинов. Евроскептиците ще имат значително по-малко гласове, а антиевропейските не повече от 160 000. В България повечето са от проевропейски блок. След Брекзит той прогнозира, че никъде антиевропейските сили няма да са във възход, а евроскептиците ще изгубят позиции.

"Смятам, че ще е трудно да се разделят на европейско ниво партийните фамилии. Когато се приеме тезата за обща интеграция, тогава можем да поставим акцента върху върховенство на правото", подчерта той.

По думите му, са необходими увеличаване на общия отбранителен капацитет, създаване на общ енергиен съюз. Като възможности този дебат ще протече и дясноцентристкото крило ще има тежест. "Нито Макрон, нито кандидатът за канцлер в Германия ще говорят за стабилност, те ще говорят за растеж", допълни Малинов.

Водещи ще бъдат реформите в институциите за по-силен съюз в еврозоната. България автоматично ще бъде изключена, според него. Слабата ни и нереформирана страна драстично може да остане извън това ядро.

Георги Пирински заяви че не споделя гледната точка на Малинов. "За мен едно основно разделение върви по линията единен пазар или един социален съюз", посочи той. Според него такъв съюз не трябва да бъде подчинен на пазарните сили, тъй като съгласно член 3 от договора за ЕС се развива социална пазарна икономика. Проектът трябва да постигне осигуряването на пълна заетост, провеждане на политика на икономическо териториално и социално сближаване, заедно със съхраняване на природата. Трябва да се търси се съчетаване между пазар, генериращ стимули за растеж и разбира се, една цяла насока политики, които не допускат свободната игра на пазарните сили да води до резултатите в ЕС- нарастващи неравенства включително и в най-богатите, стагниране на реалните заплати ,много ограничени бюджетни разходи и на европейско, има национално равнище по отношение социалната система.

Преди 10 години Европа 2020 имаше три социални цели - що се отнася до бедността, показателите не са постигнати. "Аз твърдя, че в основата на договорите за ЕС е заложено именно разбирането за социална Европа", заяви Пирински.

Той припомни речта на Юнкер от 12 септември, в която той заяви, че трябва да се съгласуват основните положения на финансовата рамка през мандата. Март 2019 на Европейски съвет в Румъния ще бъдат обсъдени стъпките към тази среща на върха. Не беше достатъчно ясно какви са преразпределенията и акцентите в новата рамка. Доминира разбирането, че има нови потребности. "Щом има нови потребности, трябва да има нови ресурси, без да се орязват успешни политики", смята Пирински. Финансовата рамка води до утвърждаване на финансови инструменти, неглижиране на социалните императиви за развитието на ЕС.

"Трябва да се върнем към националната държава като гарант на нашите интереси и права", допълни той. Евродепутатът коментира изказването на Ангел Джамбазки, който заяви, че всички социалисти от БСП са за разстрел. "Смятам, че България трябва да се развива над нещата, които я разделят", допълни той.

Ангел Джамбазки (ЕКР) защити от своя страна изказването си и обясни, че в годините на Втората световна война БКП е започнала подготовката за отделяне част от българската нация. "Това е безпрецедентен случай, а БКП никога не се извини за това национално предателство. Никога БКП не призна това престъпление. БСП твърди, че е наследник на БКП, но не се извини. Очаквам с нетърпение критика от Таяни и ще има възможност публично да разкажа за ситуацията от 1945г", коментира той.

Градят се големи бюрократични структури, които внасят безумни предложения като референдум за смяна на часовото време. "Предложихме за допитване двата стандарта при храните в ЕС. На Запад държавите налагат рестрикции, в резултат на това имаме седем чужди вериги, нови мигранти, малко работни места", заяви Джамбазки. Най-успешните български бизнеси в Европа, по думите му, са автомобилните и от ЕС се налагат редица пречки във вид на административни мерки, които тласкат фирмите към фалит "Не може по този начин да се злоупотребява с европейските ценности", заяви Джамбазки. Това е причината да няма европейска армия, защото съществува скептицизъм от това да не се появят две командни линии, вследствие членството ни в НАТО. Идеята за обща отбрана е достъпът до военно оборудване директно от страната производител, посочи той.

ЕС трябва да бъде променен и българите трябва да спрем да гледаме на него като на нещо външно, смята Джамбазки. "Трябва да имаме ясна позиция по процесите, които текат в него, както направихме във времето, когато договаряме многогодишната финансова рамка в предишния бюджет", заключи евродепутатът.

Той коментира успеха на българското европредседателство и подчерта темата за Македония. "Тя трябва да бъде част от ЕС и НАТО, да се противопоставим на пропагандата там, България има интерес да няма гранична линия до Охрид", отбеляза Джамбазки.

Ангел Джамбазки смята, че Ердоган е опасен за съседите си. "На съвестта му тежат хиляди смърти, при това на военни и полицаи, той няма да умре в леглото си". С Турция нещата ще бъдат сложни, според него, тъй като партията на президента Ердоган няма подкрепа отвътре, затова води война в Сирия. Джамбазки смята, че с провокирането на напрежение в Косово и БиХ и политиката на турския лидер е опасна за Балканите.