Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъди въвеждането на паневропейския пенсионен продукт. Това е доброволна лична схема за пенсионно осигуряване, чиято цел е да се даде по-голям избор на осигурените лица и да се повиши конкуренцията.

След Тристранката, на която участваха и вицепремиерът Асен Василев, и социалният министър Георги Гьоков, единствено пред медиите говори представителят на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, която изрази скептицизъм към идеята. 

НСТС обсъжда удължаване на мярката 60/40 до 30 юни

НСТС обсъжда удължаване на мярката 60/40 до 30 юни

Мярката ще се финансира с 300 милиона лева

"Ние не можем да изчислим какъв е коефициентът на заместване на доходите след пенсиониране, така че да преценим дали този модел ще сработи или няма да сработи. Това предполага допълнително доброволно осигуряване в допълнителни фондове в държава, в която голяма част от населението не се осигурява допълнително и в сегашните схеми поради простия факт, че няма допълнителни средства. Не може да се очаква идеята да помогне допълнително пенсионните плащания", каза Григорова.

И добави - нямало и достатъчни данни за плащанията и на частните пенсионни фондове. 

Преизчисление от 1 октомври сближава старите и новите пенсии

Преизчисление от 1 октомври сближава старите и новите пенсии

21,6% увеличение на пенсиите компенсира инфлацията, смята социалният министър

Обсъдено и е предложение на ГЕРБ, което не се приема от управляващите, за записване на конкретни нива на заплащане за здравните работници. КТ "Подкрепа" е за това, макар и ГЕРБ да го предлагали лицемерно, тъй като са могли да го направят досега.