Венец от жълти гербери и рози положи бразилският президент Дилма Русеф на Паметника на Незнайния войн. Тя бе придружавана от българския държавен глава Георги Първанов, по чиято покана гостува у нас.

Дилма Русеф поздрави на български националната гвардейска част с думите „Здравейте, гвардейци!".

Гвардейският духов оркестър изпълни националните химни на двете страни. На пилоните до паметника на Незнайния войн се развяваха националните флагове на България и Бразилия.

С това официално започна двудневната визита на бразилския държавен глава у нас.
Както е известно, тя има и по-специален емоционален заряд, тъй като Дилма Русеф снощи на летище София за първи път стъпи в родината на своя баща.

Церемонията по официалното посрещане бе наблюдавана с голям интерес от български и чуждестранни журналисти.
Заради мерки за сигурност районът беше отцепен, като любопитните граждани надничаха отвъд обгражденията.

По случай посещението на бразилския президент у нас алеята срещу паметника е засадена с нови цветя. Веднага след церемонията щом отвориха загражденията, чуждестранните туристи си избраха цветята за декор за снимки за спомен.

По-късно президентът на Бразилия се срещна с българския си колега Георги Първанов.

Дилма Русеф беше наградена от държавния глава с орден Стара планина с лента за изключително големи заслуги за развитието на двустранните отношения.
От своя страна бразилският президент върна жеста, като връчи на българския си колега орден Южен кръст - степен Велик кръст.

Тя заяви, че е много щастлива и развълнувана от първото си посещение в България - родната страна на баща си, и че откакто е пристигнала тук, е обградена от много прояви на обич.
Това по думите й я кара да се чувства дълбоко свързана със страната ни заради генетичната й принадлежност и заради паметта на баща й.

Бразилия ни чака с огромен брой потребители
Още...
Дилма Русеф:
Трябва да превърнем това емоционално пътуване в конкретни решения
Още...

Съзирам в почитта, с която бях обградена, проява на обич към Бразилия, изтъкна Русеф и заяви, че е дошла в България с надеждата и очакването да превърне тази обич в конкретни жестове на сближаване между нашите страни.

Като първа област, в която може да се разшири сътрудничеството, тя посочи търговията. Като друг аспект на взаимоотношенията президентът на Бразилия набеляза образованието и отбеляза, че Бразилия обръща голямо внимание на обмена на студенти, както и че е запозната, че страната ни е напреднала в областта на точните науки като математика, физика, медицина.

Дилма Русеф изрази готовност Бразилия да сподели полезния си опит в сферата на земеделието, биогоривата, самолетостроенето, добива и преработката на петрол. Тя специално изтъкна, че страната й е придобила много успешен опит в програмите за социално подпомагане.

Успяхме да измъкнем 40 милиона бразилци от състояние на крайна бедност, похвали се Русеф. Тя изтъкна, че освен сърдечните връзки, които има в България, Бразилия вижда в страната ни стратегически силен съюзник в този регион на света, където тя би искала да разшири присъствието си.

Радвам се, че веднага след Брюксел Дилма Русеф е в България, което е важен знак за значението на нашата страна в бразилската политика, заяви от своя страна президентът Георги Първанов.

Държавите правят каквото е необходимо да подпомагат бизнеса, включително с осъвременяване на договорно-правната база, отбеляза българският държавен глава. По думите му е особено важно сътрудничеството в информационните технологии. Той изтъкна, че там страната ни има традиции, а Бразилия има своята силна, модерна политика. Имаме половинвековни дипломатически отношения, припомни още Първанов.

Припомняме, Дилма Русеф води у нас респектираща бизнес делегация.

В присъствието на двамата президенти министърът на икономиката Трайчо Трайков подписа с министъра на външните работи на Бразилия Антонио Патриота и министъра на развитието, промишлеността и външната търговия Фернандо Пиментел споразумение за икономическо сътрудничество между правителството на България и правителството на Бразилия.