Президентът Плевнелиев изрази безпокойство от надигналата се нова вълна на национализъм в Европа, който се възползва от страховете на хората, свързани с миграцията, липсата на икономическа перспектива, висока безработица и други.

„Днес повече от всякога ни е необходим модерен патриотизъм, а не национализъм", посочи Росен Плевнелиев по време на встъпителната сесия на Третия глобален форум в Баку, организиран от Международния център "Низами Ганджеви" и Световния форум на лидерите - Мадридския клуб.

Глобалният форум тази година е посветен на „Изграждането на доверие в новосформиращия се световен ред" и беше открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев. На форума присъстват участници от близо 60 страни, сред които около 40 настоящи и бивши държавни ръководители от цял свят, и повече от 200 правителствени представители на високо равнище

Президентът припомни, че вследствие на украинската криза навлизаме в нова фаза на „студен мир" в Европа. „Мир, защото никой не иска война и никой не иска да се връщаме обратно във времето на Студената война.
Но мирът е студен, тъй като Русия и Западът, за съжаление, днес се противопоставят един на друг, докато Европейският съюз се опитва да остане единен за налагането на санкции", обясни президентът Плевнелиев.

По думите на държавния глава интеграцията и сътрудничеството са се утвърдили като антипод на дестабилизацията. Доказателство за това е историята на Европа след кръвопролитията и разрушението на Втората световна война.

„Решимостта на европейските лидери, повярвали в  историческата си мисия да не допускат отново подобно опустошение, създаде Европейския съюз, в името на който врагове станаха приятели, работещи заедно за общо бъдеще на мир и споделени ценности", заяви президентът.

Росен Плевнелиев даде пример с Балканите, които някога считани за „барутния погреб" на Европа, днес са мирен регион, в който се изграждат доверие и сътрудничество, благодарение на двигателя на европейската интеграция и демократичната култура на гражданското общество.

В изказването си Росен Плевнелиев очерта ключовите предизвикателства пред световния ред и отбеляза, че кризите по света са достигнали рекорден брой, което изисква неотложни действия.
Не можем да си позволим да бъдем пасивни", посочи президентът и уточни, че когато не се предприемат действия се навлиза в „опасна сива зона на нелегитимност и нестабилност". „Безразличието не е алтернатива днес", категоричен беше президентът Плевнелиев.