Диалогът НАТО-Русия е ключ към световния мир. Ефективният баланс в него обаче ще бъде намерен само ако НАТО е достатъчно силна и оборудвана в граничните с Русия региони, включително и Черно море. България със своите модернизирани Военноморски сили (ВМС) се очаква да даде енергичния си принос в това неизбежно развитие. Това заявяват от Атлантическия клуб в България в послание по случай Гергьовден – Деня на храбростта и празник на Българската армия.

От клуба смятат, че първата публична лекция на посланика на САЩ в България, международната конференция „Настоящите предизвикателства за сигурността в Черноморския регион" и речта на заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу пред Атлантическия клуб са дали индикации за свеж заряд в отношенията на България с НАТО и САЩ. 

Те трябвало да еволюират, редом с другото, до общосъюзническа военноморска база по нашия бряг като стабилизиращ фактор за разклатения мир в региона, при спазване на международните договорености за Черно море. От Атлантическия клуб подчертават, че тази база няма да замества, а ще изисква неотложна модернизация на въоръжените ни сили и ВМС в частност.

В посланието се припомня, че през 1999 г. Атлантическият клуб е алармирал, че е необходимо да се изградят първите българо-американски военни бази. Те са станали факт 7 години по-късно. Днес обаче имало нов неотложен отбранителен приоритет. Според клуба този приоритет е в синхрон с необходимостта от модернизация на българските въоръжени сили, в светлината на настъпилите след 2008 г. промени в средата за сигурност в региона.

Атлантическият клуб изразява уверението, че Варшавската среща на върха на НАТО ще отчете тези реалности и ще даде зелена светлина за укрепване на съюзническата инфраструктура в Черноморския басейн и в българската акватория в частност. Това трябвало да стане на основата на ангажимента за модернизиране на военноморските ни сили. От клуба смятат, че шансът за развитие на индустриалния капацитет на страната ни ще е важен съпътстващ ефект от този процес.