Ще строим ли бежански център в Бояново, попита социалистът Атанас Мерджанов по време на парламентарния контрол. Той припомни протестите там и предстоящия в София срещу бежанците.

По думите на червения депутат не се разговаряло с хората, които се страхуват. В района и без това имало засилено бежанско движение. В отговор вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че вчера е имало среща с кметовете на Бояново и Елхово и областния управител. Обяснено било на хората за какво ще се ползва площадката.

В Телиш и Бояново - два от бъдещите мигрантски центрове
Обновена

„Сниженият мигрантски натиск“ запълнил всичките ни бежански центрове

Сред причините - затегнатият от Сърбия граничен контрол

Министърът похвали политиката на бившия кабинет (Орешарски, б.р.) за добрата политика към мигрантския поток. Това сте правили вие, това правим ние, заяви министърът.

Има необходимост от изграждането на три площадки, каза тя. Социалистът Кристиян Вигенин не хареса отговора на вътрешния министър. Не трябвало да се допуска масово нахлуване на бежанци и икономически мигранти. Политиката на кабинета в сферата била пасивна.

Червеният депутат обвини, че трафикантите се покровителствали от определени среди в МВР. Да не се насаждат страхове, критикува в отговор Румяна Бъчварова.

Афганистанец от центъра в Елхово помагал за трафик през България

Афганистанец от центъра в Елхово помагал за трафик през България

Двама българи и трима афганци са обвинени за трафик

Работело се да няма риск за хората. Социалистите заблуждавали българските граждани. Колкото повече се говорело по темата, толкова повече се пречело на работата на компетентните органи.