В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов съобщи, че е получил писмо за направените проверки на язовирите през последните години. Писмото е от главния прокурор Сотир Цацаров, уточниха от МС.

Цацаров е резюлирал обръщението си и до министъра на околната среда Нено Димов, на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие Николай Нанков и до кмета на София Йорданка Фандъкова.

154 предписания имат язовирите в Северозападна България

154 предписания имат язовирите в Северозападна България

Най-много проблеми имат в общините Хайредин, Борован и Криводол

В обръщението се настоява да се изпълнят направените препоръки по възможно най-бързия начин. Премиерът уточни, че "по принцип препоръката е за язовир "Бели Искър".

Малко по-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че язовир "Бели Искър" има акт за държавна собственост. В същото време концесионерът "Софийска вода" стопанисва язовира съгласно концесионния договор.

"Работим заедно с регионалния министър Николай Нанков, за да се намери най-добрата форма. Язовирната стена се нуждае от реконструкция, има изготвени няколко проекта. Последният ни разговор с регионалния министър е, че ще бъде възложено на областния управител да избере съответния проект, защото това не е лесно, проектите са на различна стойност, там работата е експертна", уточни Фандъкова.

Ние ще съдействаме с всичко, което може. Ангажиментът на концесионера е текущата поддръжка, а това е капиталов разход и ще бъде извършено от областната управа.

Регионалният министър с акт заради язовир "Бели Искър"

Регионалният министър с акт заради язовир "Бели Искър"

Прокуратурата иска да му бъде съставен акт заради бездействие

На въпрос опасен ли е този язовир, Фандъкова отговори: "Има проблеми, които са констатирани. За това са подготвени тези проекти, за да бъде укрепена, по-скоро реконструирана язовирната стена. Първият етап от реконструкцията е необходимо да бъде довършен. Язовирът е публично-държавна собственост".

Ремонтът ще бъде поетапен, надявам се да се направи съответната организация. Проектите са няколко и са на различна стойност, обясни Фандъкова. От 3-4 години работим по този въпрос и винаги опираме до това кой да бъде избраният проект.

Обезопасиха язовир "Бели искър"

Обезопасиха язовир "Бели искър"

Предстои реконструкция на язовирната стена

Направени са няколко експертни съвета и всеки път има особени мнения от страна на експертите, няма единно становище кой е най-добрият проект за тази задача. Много важна е задачата да бъде избран проект. След това ще трябва да се отпуснат пари. И от прокуратурата има предоставено писмо и препоръки, които трябва да използваме, допълни столичният кмет.

Управителят на София област не иска да е изкупителна жертва за яз. "Бели Искър"

Управителят на София област не иска да е изкупителна жертва за яз. "Бели Искър"

Ако се налага и областната управа ще оправя бъркотията на министри, кметове и държавни служители, предлага тодоров