Централната избирателна комисия (ЦИК) е в непрекъснат контакт със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев за бомбените заплахи. Имаме уверението, че МВР предприема всички действия да бъдат охранявани сградите, в които ще има Секционни избирателни комисии (СИК). Те ще се охраняват непрекъснато, така че да не се допуска възможност да бъде прекъснат изборният процес. Тази увереност изрази говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева на брифинг пред журналисти преди изборите на 2 април.

Утре Демерджиев ще бъде отново в ЦИК и ще има допълнителна информация за решенията, които са взети на предстоящата среща. ЦИК ще изпратят телефони в случаи на нужда да се сигнализира МВР, като ще се изпратят и допълнителни указания заради бомбените заплахи. Припомняме, от три дни стотици училища в цялата страна получиха по имейл заплахи за поставени бомби, допълнително последва и промяна, а и отделни вече телефонни обаждания. Властите до този момент отхвърлят връзка с предстоящите избори в неделя.

Демерджиев: Няма как да има бомби в училищата на изборите

Демерджиев: Няма как да има бомби в училищата на изборите

До няколко часа може да има резултати от разследването кой стои зад бомбените заплахи, каза министърът

Протоколите за действие при бомбена заплаха в такива случаи се изработват от съответните органи в държавата. ЦИК не е взела решение да определя нарочен протокол за действие, уточни Матева. Тя отрече да са изпращани указания на членовете на СИК изборният ден да приключи по-рано.

Процесът по удостоверяване на всички технически машини за гласуване на вота на 2 април е завършил, каза Росица Матева. Тече и проверка на инсталираните машини.

Параванът за гласуване ще бъде разположен така, че да бъде осигурена тайната на вота на избирателя.

Иначе Матева увери, че процесът по организацията на изборите тече нормално и в момента се транспортират изборни книжа и материали към областните общински администрации. Приключват и последните обучения на членовете на СИК, които се водят от Районните избирателни комисии (РИК).

Тя призова всички СИК да четат указанията на ЦИК, да се запознаят с електронния протокол на интернет страницата на комисията.

Матева добави, че ЦИК назначава съставите на СИК извън страната по предложение на партиите и МВнР въз основа на проведените консултации. Студентите ще могат да гласуват на предсрочните избори с уверения, студентска книжка или документ за заверен семестър.

Матева отново показа хартиената и машинната бюлетина, защото в ЦИК получили сигнали, че твърде буквално се разбирали указанията им. Процесът на преброяване на бюлетините и установяване на резултата от гласуването трябва да бъде видим чрез видеонаблюдението от дистанция. Ако има спор, само членовете на СИК взимат решение какъв глас носи хартиената бюлетина - действителен и недействителен. Машинна бюлетина винаги носи действителен глас, няма недействителни машинни бюлетини, уточни Матева.

ЦИК пусна инструкции за видеонаблюдението на изборите

ЦИК пусна инструкции за видеонаблюдението на изборите

Членовете на РИК могат даправят тестове

Тя посочи още, че в момента са открити 12 891 изборни секции у нас и извън страната. Подвижни са 302 СИК, СИК в болниците са 216, в затворите - 19. Секциите с машинно гласуване в страната са 9 936 в страната и над 240 извън страната.

"4566 са кандидатите за депутати в 49-ия парламент, където има общо 240 места. От кандидатите 1341 са жени и 3225 са мъже. В два района са регистрирани 1035 кандидати", заяви Матева.

207 международни наблюдатели са регистрирани за изборите.

Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати

Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати

Значително повече човешки ресурс ще бъде ангажиран в обработката на изборните данни