Централната избирателна комисия (ЦИК) прие на свое заседание днес решение за обявяването на избраните членове на Европейския парламент от България. Тя бяха представени от председателя на комисията Камелия Нейкова, съобщават БНР и БТА.

Вече официално, българските евродепутати са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров от ГЕРБ-СДС, Илхан Кючюк, Танер Кабилов и Елена Йончева от листата на ДПС, Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров от "Продължаваме промяната - Демократична България", Петър Волгин, Станислав Стоянов и Рада Лайкова от "Възраждане", Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова от "БСП за България" и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

Малко по-късно решението беше публикувано и на сайта на ЦИК. Предстои то да се обнародва в "Държавен вестник", а на избраните членове на Европейския парламент от Република България да се издадат удостоверения.

Решението 

ЦИК увери, че ще се справят в срок с резултатите

ЦИК увери, че ще се справят в срок с резултатите

Едва 5 РИК са предали към 14 часа

Единият от двамата председатели на ДПС - Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС отказаха да бъдат евродепутати. Джевдет Чакъров бе водач на евролистата на ДПС, Искра Михайлова беше трета, а Росен Желязков оглавяваше листата на ГЕРБ-СДС.

През нощта на 10 срещу 11 юни ЦИК публикува резултатите от евроизборите у нас при 100% обработени протоколи, а вчера беше обявено разпределението на мандатите. Очаква се по-късно днес Централната избирателна комисия официални да обяви и окончателните резултати от изборите за българския парламент и разпределението на депутатските места в 50-ото Народно събрание.

Пет български партии със сигурни представители в Европейския парламент
Обновена

Пет български партии със сигурни представители в Европейския парламент

Шанс за един евродепутат имат и ИТН