Централната избирателна комисия отхвърли единодушно жалба на "Ранобудните студенти" с искане за заличаването на лидерите на БСП и "България без цензура" Сергей Станишев и Николай Бареков от кандидатските листи за предстоящите евроизбори, съобщи електронното издание на в. „Дневник"..

Според организацията на протестиращите студенти,  двамата политици нарушават конституцията, като заявяват, че ако бъдат избрани за евродепутати, няма да отидат в Брюксел.

Авторите на сигнала до ЦИК смятат, че така  Станишев и Бареков, които водят кандидатските листи на "Коалиция за България" и коалицията между "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден", злоупотребяват с пасивното си избирателно право. Според студентите, двамата водачи на листи нарушават текстовете от основния закон, според които такава злоупотреба е недопустима, ако се накърняват права или законни интереси на други.

Мотивите, с които членовете на ЦИК отхвърлиха искането, са, че предварителният отказ от права е недействителен. От комисията считат и че двете коалиции са изпълнили всички условия за регистрация за изборите.