ЦИК не разкри реалния размер на бюлетината за изборите на 25 май, но загатна, че е по-голяма от формат А4.

Комисията представи и разяснителния клип относно попълването на бюлетината за европейските избори на 25 май.
От понеделник клипът ще бъде излъчван максимално често, за да се запознаят гражданите с начина, по който трябва да отбележат своя глас.

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова показа умалено копие на бюлетината, защото показването на истински номер ще се разчете като агитация. „Няма как истинската бюлетина да бъде показана, предвид мерките за сигурност”, заяви Нейкова.

Избирателят, който желае да отбележи желание (преференция за даден кандидат от листата, който да премине на по-предно място), може да го направи в кръгчетата в дясно с числата от 1 до 17.
За да е действителен гласът му, той трябва първо да е отбелязал своя вот срещу листата на партията, коалицията или да е гласувал за независим кандидат, като е поставил знак Х или V в квадратчето, върху номера на избраната от него листа.

В долния десен край на бюлетината се намира поредният номер на самата бюлетина, който след гласуване Секционната избирателна комисия сверява с номера в кочана и, ако има съмнение, този номер се отрязва и се пуска в специална кутия.

Александър Андреев се похвали с работата на ЦИК, дори през поредицата от почивни дни. Основните решения, които ЦИК е взела по време на своите заседания, са свързани с определянето на секциите извън страната, които вече са поместени на електронната страница - определени са 165 секции в 35 страни.

Дванадесет дни преди изборния ден ЦИК трябва да назначи съответните състави на секционните избирателни комисии. Прието е и решението за условията и реда за извършване на социологически проучвания в изборния ден.

По време на заседанията ЦИК е приела още решения, свързани с изборните книжа за провеждането на частичните избори, насрочени за 8 юни 2014 година. Вече са ясни и методическите указания за РИК и съответно предстои да бъдат обсъдени указанията за секционните комисии.

12 неправителствени организации и 1 социологическа агенция ще участват като наблюдатели в изборния ден. Все още има възможност и други социологически агенции да се включат, но към момента ще участва само АФИС.

ЦИК определи и някои важни срокове, които се отнасят до предстоящите избори. На 10 май изтича срокът, в който българските граждани могат да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес. Заявлението се подава писмено в общината по настоящ адрес или на електронната страница.

Изтича и срокът за подаване на заявление за получаване на удостоверение за гласуване на друго място. Това засяга основно кандидатите, членовете на ЦИК и РИК, и наблюдателите. С него те биха могли да гласуват в секцията, избрана от тях.

До 17 май гражданите, в случай, че установят непълноти в избирателните списъци, могат да заявят отстраняването им в съответната община.
Нейкова обясни, че Комисията за защита на личните данни все още работи и самата институция ще вземе решение какви данни да бъдат обявени.

До момента стойността на всички клипове, изработени за ЦИК, заедно с този за бюлетината, не надхвърля сумата от 20 000 лева, увери Нейкова.

Тя обясни, че бюлетините вече се печатат, като това става единствено в печатницата на БНБ. „Сигурни сме, че е така, защото и наши колеги, членове на ЦИК, ежедневно осъществяват контрол по отпечатването”, поясни Нейкова.
Готовите бюлетини се получават в печатницата на БНБ в присъствието на упълномощени представители от членове на ЦИК, РИК, Министерство на финансите.

ЦИК не поема отговорност за сигурността по съхранението на бюлетините в самите областни администрации.