Централната избирателна комисия прие решението, с което разпредели мандатите между партиите, които участваха в евровота.

Това съобщи БНР.

ГЕРБ-СДС ще бъдат представени от петима евродепутати, ДПС от трима, ПП-ДБ също от трима, както и партия "Възраждане" също изпраща трима депутати в ЕП.

БСП ще има двама евродепутати, а ИТН един.

ЦИК прие и заявление на Росен Желязков от листата на ГЕРБ-СДС да не бъде посочван като избран за евродепутат.

След това пренареждане петимата евродепутати на ГЕРБ-СДС са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия Лазаров.

Тази вечер беше бяха гласувани и заявленията на Джевдет Чакъров и на Искра Михайлова от листата на ДПС, които се отказват да са евродепутати.

ЦИК увери, че ще се справят в срок с резултатите

ЦИК увери, че ще се справят в срок с резултатите

Едва 5 РИК са предали към 14 часа

Така вече е ясно, че трите депутатски места от ДПС ще бъдат заети от Илхан Кючук, Танер Кабилов, бивш председател на младежката организация на ДПС, и петата в листата - Елена Йончева.

След като бъде публикувано на сайта на ЦИК, приетото решение с броя на предпочитанията, дадени за кандидатите за евродепутати, ще е публично ясно дали има размествания от преференциите в останалите листи и кои ще са евродепутатите на ПП-ДБ, "Възраждане, "БСП за България" и "Има такъм народ".

В четвъртък предстои ново заседание на Централната избирателна комисия - на което ще стане ясно окончателното разпределение на мандатите и в българския парламент.

За да разберем имената на 17-те евродепутати - ще трябва да изчакаме до петък, а неделя, на 16-и юни, е денят, в който ще знаем окончателно и кои ще са новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание на България.