Избирателите ще могат да сравняват хеш кода от машинния вот върху разписката. Това обяви на редовния си брифинг Росица Матева, говорител на Централната избирателна комисия. Още в събота е извършено доверено изграждане на изходния вход на машините. Навреме е започнала подготовката за инсталиране на машините за гласуване.

С 245 машини ще се гласува зад граница, като със 151 ще се гласува само за народни представители.

ЦИК е назначила съставите на СИК-ове извън страната. Това са около 5000 души. Предстоят да се назначат съставите на членовете на изборните комисии за гласуване с подвижна изборна кутия.

Утре ще са готови списъците със заличените избиратели. ЦИК препоръчва избирателите да се запознаят с тях и ако са вътре, а смятат, че това е поради грешка, до подадат сигнал към изборната администрация.

ЦИК не очаква забавяне на отчитането на вота заради двата вида избори.

Предстои да се определи санкцията за кандидат за народен представител, на чиито билбордове има изображения на други кандидати. Те трябва да бъдат премахнати незабавно. Иначе, според ЦИК, това представлява категорично нарушение на изборните правила. Припомняме, става въпрос за взетото вчера решение на ЦИК да задължи областните управители да свалят билбордове със снимките на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски. Решението е по жалба на ГЕРБ-СДС, но подлежи на обжалване.

ЦИК свали билбордовете с Денков, Борисов и Пеевски

ЦИК свали билбордовете с Денков, Борисов и Пеевски

Решението на комисията може да бъде обжалвано