Централната избирателна комисия не прие покана за среща в президентството относно организацията на вота, съобщават от "24 часа".

Писмото с поканата, изпратено от екипа на държавния глава Румен Радев, е за среща, която да се проведе утре на "Дондуков 2". Предвижда се на нея да участват представители на МЗ, МВнР, ДАНС, Националното сдружение на общините и "Информационно обслужване".

Поканата обаче предизвика смут сред членовете на ЦИК.

Секретарят на Комисията Севинч Солакова предложи "учтиво, но твърдо да откажем тази покана". Според нея не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите.

Във Външно притеснени от втори тур на президентските избори

Във Външно притеснени от втори тур на президентските избори

ЦИК да си подобри административния и технически капацитет

Георги Баханов, член на ЦИК, също се съгласи, че не е нормално и коректно да се провежда такава среща, тъй като Румен Радев все пак е и кандидат за президент.

"Откакто съм член на ЦИК, винаги сме канили ресорният вицепремиер, който отговаря за организацията на изборите. В последните две години заради пандемията сме канили на такива срещи здравния министър и главния държавен санитарен инспектор. Освен това срещите винаги са били с цялата ЦИК, а не само с ръководството на Комисията. Минаха три избора, а не сме имали нито една среща с ресорния вицепремиер. Срещи с ДАНС, МВнР и "Информационно обслужване" провеждаме през няколко дни", коментира той и отново посочи, че според него такава среща в президентството не би имала ефект.

От своя страна зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева напомни, че Комисията е взела решение да изпрати писмо с покана за среща до ресорния вицепремиер, здравния министър и главния държавен санитарен инспектор предвид влошаващата се епидемиологична обстановка.

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

Комисията обяви новата обществена поръчка за 1600 устройства и 2000 флаш памети

Единодушно ЦИК реши да изпрати отговор до президентствтото, в който посочва, че "в качеството си на независим държавен орган ЦИК провежда периодични срещи с всички органи, които имат отношение към изборите". В писмото се изтъква и ангажираността на Комисията в утрешния ден, когато има планирана среща с представители на ОССЕ. По този начин ЦИК учтиво отклонява поканата от президентството.

Впследствие Матева уточни, че от писмото на президентството не става ясно дали самият Радев ще присъства на срещата. То обаче било подписано "от името на президента".