Часове след като „Синята коалиция" внесе документи за регистрация за изборите за евровота Централната избирателна комисия за изборите за Европейски парламент (ЦИКЕП) забърка допълнителен скандал след като реши да регистрира СДС за самостоятелно участие на изборите за евродепутатите с документите, внесени от предишния председател на синята партия Пламен Юруков, предаде радио "Дарик".

Решението в ЦИКЕП за регистрация на листата на Юруков е било подкрепено от представителите на БСП, ДПС, "Атака" и "Напред" - 17 гласа "за". Против са били представителите на НДСВ, СДС, ДСБ и ГЕРБ - 7 човека.

Регистрирането на листата на Юруков става възможно след като той е предоставил нови 4642 подписа след като от предоставените първоначално 18 000 подписа се оказа, че едва 14 185 са автентични, което беше под изискваните от закона 15 000 подписа.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в законовия 24-часов срок, обявиха от ЦИКЕП. Лидерът на СДС Мартин Димитров вече недвусмислено предупреди, че ще сезира ВАС, ако листата на Юруков бъде регистрирана. 

Припомняме, към момента новото ръководство на СДС в лицето на Мартин Димитров е без съдебна регистрация, след като при повторно разглеждане на първа инстанция, съдията си направи отвод. Мотив за това е големия брой подадени жалби, сред които и такива на бившия лидер на партията Пламен Юруков.